Оцена Теме:
  • 9 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Домаћа и инострана литература о четничком покрету

(02-12-2020, 12:31 PM)Бенито Пише:  Милославе, ништа Те не разумем. За шта је добра Шкодрићка? Она је лично измислила за прву Драгишину жену. Ако није она измислила, прва је објавила. Могуће је да јој је извор била недићевска штампа за време рата или нека ознина пашквила, пошто су ти њихови досијеи легло лажних података, јер је комунизам такав систем. Кад неког прогласе за народног непријатеља, они о том човеку у досијеу пишу све могуће дојаве, што је магнет за разне смутљивце и улизице који онда трче к'о муве на мед и пријављују све и свашта о "народним непријатељима".
Сигуран сам да је Шкодрићкина књига у којој се налази та лаж о првој Драгишиној жени уско повезана са предајом досијеа УДБЕ Архиву Србије. Она је као виши кустос имала право да то прва гледа па је пожурила да се прослави.
Стварно не знам шта Ти значи ово "добра је Шкодрићка". Зашта је добра? За кисели купус?
Муве не трче на мед, него на неку прљаву ствар.
Па мислим, то последње је боље упоређење за такав случај...Јок
Одговори

(07-12-2020, 11:38 PM)ЛукаЛоко Пише:  
(02-12-2020, 12:31 PM)Бенито Пише:  Милославе, ништа Те не разумем. За шта је добра Шкодрићка? Она је лично измислила за прву Драгишину жену. Ако није она измислила, прва је објавила. Могуће је да јој је извор била недићевска штампа за време рата или нека ознина пашквила, пошто су ти њихови досијеи легло лажних података, јер је комунизам такав систем. Кад неког прогласе за народног непријатеља, они о том човеку у досијеу пишу све могуће дојаве, што је магнет за разне смутљивце и улизице који онда трче к'о муве на мед и пријављују све и свашта о "народним непријатељима".
Сигуран сам да је Шкодрићкина књига у којој се налази та лаж о првој Драгишиној жени уско повезана са предајом досијеа УДБЕ Архиву Србије. Она је као виши кустос имала право да то прва гледа па је пожурила да се прослави.
Стварно не знам шта Ти значи ово "добра је Шкодрићка". Зашта је добра? За кисели купус?
Муве не трче на мед, него на неку прљаву ствар.
Па мислим, то последње је боље упоређење за такав случај...Јок
А је ли, од кад Италијани тако према дамама....Баја
Ајде овог Поручника да разумем, знам какав је.Јок
Одговори

Мислио сам на те дупеувлакаче, које је поменуо Бенито, на те који су цинкарили честите људе комунистичким жбировима, ради пара и слично.
Такве бих асоцирао на муве које лете око гована, више него на мед.
Ништа против жена.Smile
Одговори

Књига Милића Осмајлића-Од Берана до Блајбурга,спада у сам врх наше мемоаристике везане за период другог светског рата.Она је,тачно оно,што сам и мислио да јесте.Велика књига о наизглед малом човеку у вртлогу рата кога зла судбина и несреће народа баца у стравичне догађаје.
Ко је Милић Осмајлић?Србин,Васојевић,гимназијалац,васпитан у родољубивом духу.Аутор на сјајан начин,својим речима,а без икаквих задњих намера даје сјајан приказ рата у целини.
Он преживљава и албански логор,и безброј сукоба са комунистима,и несрећу Босанске голготе ,и "скапаније кроз Хрватску",и Зидани Мост.Храбар,до танчина описује пад Берана смрт браће,оца,многих незнаних јунака.Из прве руке даје приказ борби за Беране,Колашин,али и уличних борби у Прибоју.Књига је препуна малих, на око небитних,а вазних детаља.Опис тортура,у логору,портрети обичних бораца,сјајан приказ Ђуришића,али и злочина комуниста,све то краси ову ретку књигу.Невероватни,коперникански обрти га увек оставе у животу,на жалост други нису имали ту срећу.Њима је Милић и посветио ову књигу,која превазилази готово све до сада написано на тему рат у Црној Гори.Ако вам се пружи прилика за ову књигу немојте је пропустити!
Одговори

GORNJA JASENICA U DRUGOM SVETSKOM RATU ( Boris Tomanic )
Baš razočaran, valjda sam očekivao nešto novo.
Одговори

Разочаран си књигом?
Одговори

(25-12-2020, 01:46 PM)Александар Динчић Пише:  Разочаран си књигом?

Knjigom.
Одговори

Не треба пренагљивати. Томанић има стандардни проблем сваког историчара који обрађује ратну прошлост у периоду од 1941. до 1945. То је недостатак примарне грађе. Сигурно да му југословенска држава, као будућем српском историчару, није у аманет оставила документа за нека епохална научна открића. И зато мора да се довија на различите начине како ће покрити познате, мање познате или сасвим непознате догађаје. И задовољити научне стандарде.
Одговори

Кажу стари писци да жену не треба ценити по првом утиску.
Али, књиге нису жене. Судећи по корицама, изгледа да је Адмирал у праву. Опет!
Одговори

Edi Bokun, "OPERACIJA 369. NJEMAČKE DIVIZIJE PROTIV OZRENSKIH ČETNIKA (APRIL 1943. GODINE)", Časopis za kulturnu historiju "GRAČANIČKI GLASNIK 35/18", MAJ 2013.

https://gracanickiglasnik.ba/wp-content/...gg35-6.pdf
Одговори

(25-12-2020, 03:33 PM)Александар Динчић Пише:  Не треба пренагљивати. Томанић има стандардни проблем сваког историчара који обрађује ратну прошлост у периоду од 1941. до 1945. То је недостатак примарне грађе. Сигурно да му југословенска држава, као будућем српском историчару, није у аманет оставила документа за нека епохална научна открића. И зато мора да се довија на различите начине како ће покрити познате, мање познате или сасвим непознате догађаје. И задовољити научне стандарде.

Ne prenagljujem, mlad nemlad, pisao je o Gardi u Vojnoistorijskom glasniku jos 2017.
Slažem se oko primarnih izvora, ali delimično. Imao ih je ( na pr.Muzej KG... ) a nije ih koristio.
Loša selekcija ili nešto drugo ne znam. Sve u svemu jedna zbrka još veća sa očiglednom namerom da se ne zameri " zvaničnoj istoriji "
Одговори

Читао сам тај рад о Гарди. И добро што је објављен, јер се из њега јасно може видети да се "злочини" Гарде и они коју починили шумадијски и космајски партизани не могу уопште упоређивати.
Да подсетим, према званичном виђењу, Калабић и Гарда су починили највеће злочине у Србији!
Одговори

Горска гарда њ. в. краља Петра Другог у Орашачком срезу. формација, борбе, злочини.

Јел су некад написали:
Прва пролетерска. формација, борбе, злочини.
Одговори

У Војноисторијском гласнику из 2011. године налази се добар рад ЧЕТНИЦИ И КАПИТУЛАЦИЈА ИТАЛИЈЕ 1943. од историчара Дејана Сегића.

Један пасус из тог рада

"Са друге стране, слом Италије покренуо је и највеће антиосовинске акције ЈВуО у току целог рата. У раду су управо акцентоване војне акције ЈВуО против немачко-квинслишких снага у периоду септембар-октобар 1943. године, и то на простору где је генерал Михаиловић имао чвршћу команду над четничким јединицама, а то су Србија, Црна Гора, Херцеговина и источна Босна"
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним