Поруке: 708
Теме: 5
Придружен: Dec 2018
Углед:
91
Књига Милића Осмајлића-Од Берана до Блајбурга,спада у сам врх наше мемоаристике везане за период другог светског рата.Она је,тачно оно,што сам и мислио да јесте.Велика књига о наизглед малом човеку у вртлогу рата кога зла судбина и несреће народа баца у стравичне догађаје.
Ко је Милић Осмајлић?Србин,Васојевић,гимназијалац,васпитан у родољубивом духу.Аутор на сјајан начин,својим речима,а без икаквих задњих намера даје сјајан приказ рата у целини.
Он преживљава и албански логор,и безброј сукоба са комунистима,и несрећу Босанске голготе ,и "скапаније кроз Хрватску",и Зидани Мост.Храбар,до танчина описује пад Берана смрт браће,оца,многих незнаних јунака.Из прве руке даје приказ борби за Беране,Колашин,али и уличних борби у Прибоју.Књига је препуна малих, на око небитних,а вазних детаља.Опис тортура,у логору,портрети обичних бораца,сјајан приказ Ђуришића,али и злочина комуниста,све то краси ову ретку књигу.Невероватни,коперникански обрти га увек оставе у животу,на жалост други нису имали ту срећу.Њима је Милић и посветио ову књигу,која превазилази готово све до сада написано на тему рат у Црној Гори.Ако вам се пружи прилика за ову књигу немојте је пропустити!
Поруке: 1,146
Теме: 25
Придружен: Nov 2017
Углед:
717
GORNJA JASENICA U DRUGOM SVETSKOM RATU ( Boris Tomanic )
Baš razočaran, valjda sam očekivao nešto novo.
Поруке: 2,490
Теме: 19
Придружен: Jul 2013
Углед:
950
Не треба пренагљивати. Томанић има стандардни проблем сваког историчара који обрађује ратну прошлост у периоду од 1941. до 1945. То је недостатак примарне грађе. Сигурно да му југословенска држава, као будућем српском историчару, није у аманет оставила документа за нека епохална научна открића. И зато мора да се довија на различите начине како ће покрити познате, мање познате или сасвим непознате догађаје. И задовољити научне стандарде.
Поруке: 14,535
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,070
Кажу стари писци да жену не треба ценити по првом утиску.
Али, књиге нису жене. Судећи по корицама, изгледа да је Адмирал у праву. Опет!
Поруке: 2,490
Теме: 19
Углед:
950
Читао сам тај рад о Гарди. И добро што је објављен, јер се из њега јасно може видети да се "злочини" Гарде и они коју починили шумадијски и космајски партизани не могу уопште упоређивати.
Да подсетим, према званичном виђењу, Калабић и Гарда су починили највеће злочине у Србији!
Поруке: 17,015
Теме: 632
Углед:
1,879
Горска гарда њ. в. краља Петра Другог у Орашачком срезу. формација, борбе, злочини.
Јел су некад написали:
Прва пролетерска. формација, борбе, злочини.
Поруке: 5,884
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,538
У Војноисторијском гласнику из 2011. године налази се добар рад ЧЕТНИЦИ И КАПИТУЛАЦИЈА ИТАЛИЈЕ 1943. од историчара Дејана Сегића.
Један пасус из тог рада
"Са друге стране, слом Италије покренуо је и највеће антиосовинске акције ЈВуО у току целог рата. У раду су управо акцентоване војне акције ЈВуО против немачко-квинслишких снага у периоду септембар-октобар 1943. године, и то на простору где је генерал Михаиловић имао чвршћу команду над четничким јединицама, а то су Србија, Црна Гора, Херцеговина и источна Босна"