Оцена Теме:
  • 9 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Домаћа и инострана литература о четничком покрету

Изашли су момоари пуковника Славка Бјелајца (пензионисан је као генерал - једини четник генерал америчке војске):
After the Bombing: a Royal Yugoslavia Army Commander's Story
by Slavko N. Bjelajac
https://www.goodreads.com/review/show/3565882631

Из овог америчког приказа:

''Потенцијални читаоци који претражују Интернет тражећи више о пуковнику Бјелајцу биће збуњени оним што пронађу. Извори на енглеском језику сликају га као храброг војника који живот ставља на коцку својој земљи. Ове веб локације пружају неке биографске информације о њему, укључујући његов рад у ЦИА-и или другим америчким обавештајним организацијама. Супротно томе, већи део српскохрватског веб садржаја га оцрњује као италијанског сарадника и издајника који је више времена проводио борећи се против комуниста него пружајући отпор нацистима. Овај последњи представља само нешто друго него његову везу са четницима. За комунисте после Другог светског рата био је народни непријатељ. На несрећу, политичка историја коју су изнели југословенски комунисти избрисала је његов животни стаж у својој земљи пре рата. Оно што налазимо су широке референце на неукусне догађаје са којима би он, као шеф ројалистичких герилских снага у северозападној Југославији 1942. и 1943. године, био повезан. Према ономе што знамо, командна структура пуковника Бјелајаца била је лабава и сигурно би се десиле неке лоше ствари које су починиле његове снаге. Из тог разлога, читаоци без српских корена могли би да криви књигу због ауторовог пропуста стравичних догађаја за које су окривљени четници.''

Другим речима, рецензент је, изгледа, поверовао комунистима да су Бјелајчеви четници чинили масовне злочине.

Бјелајчева заоставштина чува се на Станфорду:
https://www.worldcat.org/title/slavko-n-.../754872308
Одговори

Кад и како је Бјелајац прешао код Савезника?
Одговори

(30-03-2021, 12:52 PM)ватхра Пише:  Кад и како је Бјелајац прешао код Савезника?
Mislim , brodicem sa o.Krk, zajedno sa M.Zujovicem i R.Grdjicem, po kapirulaciji Italije, sept.1943.
Одговори

(30-03-2021, 01:32 PM)Мића Адмирал Пише:  
(30-03-2021, 12:52 PM)ватхра Пише:  Кад и како је Бјелајац прешао код Савезника?
Mislim , brodicem sa o.Krk, zajedno sa M.Zujovicem i R.Grdjicem, po kapirulaciji Italije, sept.1943.

Тако је. Само мислим са Лошиња и био је ратни брод. Други је заробила Немачка подморница.
Одговори

Да ли ова књига садржи сирове мемоаре,да се тако изразим,или је неко ипак приређивач?И да ли ће ово издање бити код нас преведено?Није ми из наведеног јасно ни ко је издавач,можда потомци,фамилија?Има ту сигурно занимљивости.

Изашла су и сећања чини ми се Грујића о Саву Дерикоњи,књигу је приредио и уз додатке о том крају,штампао Н.Жугић.
Одговори

Јован В. Дерок: Топлички устанак и оружани отпор у окупираној отаџбини 1916–1918. године, 1940.

http://www.uzzpro.gov.rs/doc/biblioteka/...stanak.pdf
Одговори

Босанска голгота,Девић/Димитријевић,озбиљна,огромна,студија са пуно нових детаља,и објашњења.Нуклеус књиге су ранија монографија о генералу Михаиловићу,голгота четника,и српска прича.Књига је рекао бих,круна њиховог бављења овом темом,Ипак ово није компилација њихових ранијих радова већ добрим делом,нова студија са новим податцима и новим фотографијама.Мана јој је управо обимност.Волео бих срести читаоца,који не прати са великом пажњом ову тему,и нема велика предзнања о њој,после читања ове књиге.Убеђен сам био би збуњен мапама,кретањима,топонимима,правцима,локалитетима.Мени је књига сјајна,она допуњује нека моја виђења,и размишљања,међутим питање је да ли овакве књиге треба да буду међу уским кругом читалаца,или их простијим приређивањем довести до више људи.Како год,одлука је на ауторима,ја им желим све најбоље.
Одговори

(22-01-2019, 06:13 PM)Николај Пише:  Зна ли неко нешто о књизи?

[Слика: Dxhd9b2-Wo-AADy-A4.jpg]Дођох до ње,на једвите јаде.Ретка,али занимљива књижица,бави се,страдањима неколико фамилија након рата у Доњој Херцеговини,Требиње,Љубиње итд.Милићевићи,Ђапин,Матовић,Нинковић итд.Доста нових података,али некако у форми набацане исповести.Често,при објављивању,имам утисак,људи нису тражили помоћ,па су често књиге непрегледне па и тешке.Ипак вреди итекако ова ретка књижица.
Одговори

Да ли неко има Преписку са Милошем Курешем?Објавио је њихову преписку један Херцеговац..
Одговори

(15-08-2021, 09:59 AM)РежисерСтари Пише:  
(22-01-2019, 06:13 PM)Николај Пише:  Зна ли неко нешто о књизи?

[Слика: Dxhd9b2-Wo-AADy-A4.jpg]Дођох до ње,на једвите јаде.Ретка,али занимљива књижица,бави се,страдањима неколико фамилија након рата у Доњој Херцеговини,Требиње,Љубиње итд.Милићевићи,Ђапин,Матовић,Нинковић итд.Доста нових података,али некако у форми набацане исповести.Често,при објављивању,имам утисак,људи нису тражили помоћ,па су често књиге непрегледне па и тешке.Ипак вреди итекако ова ретка књижица.
Одговори

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Је л' читао неко? Мислим, већина је већ објављена у Зборницима.

[Слика: FCu-QQWXX0-AE7-T5-U.jpg]

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(25-08-2021, 01:38 PM)смедерево Пише:  
Директно украден наслов моје критике ТВ серије "Равна Гора", аутора Радоша Бајића, коју сам насловио:
ДРАЖА (МИ) ЈЕ ИСТИНА.
Тачно се сећам да сам два три сата покушавао да пресложим разне слогове и речи да би дошао до наслова.
Одговори

(27-10-2021, 09:13 PM)Николај Пише:  Је л' читао неко? Мислим, већина је већ објављена у Зборницима.

[Слика: FCu-QQWXX0-AE7-T5-U.jpg]

Није већина објављена у зборницима. Можда 10% пробраних...
Послата ми је данас, јавићу утиске.
Иначе имам те депеше и хтео сам да објавим овакав зборник, али... Хтео сам у ствари да објавим све депеше, то је преко 10 оваквих књига. Ове депеше су најбољи начин да се уђе у срж Другог светског рата код нас.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним