25-02-2016, 01:44 AM
(24-02-2016, 09:19 PM)Мргуд Пише: Па мислим да нико не доводи у питање да су Италијани помагали Србима у Херцеговини и Далмацији искључиво из своје користи, а не као пријатељи.Мислим да ниси у праву. Погледај нпр. Први светски рат. Србија тражи Далмацију и већи део приморја за Југославију (тј. за Хрвате), 1914. године, у ситуацији када Силе Антанте нуде то исто приморје, тј. већи део, Италији, да би је придобиле за себе (а мањи део остављају ''за сигуран излаз Србије на море'').
Дакле, Србија се директно супротставља Италији (па и својим интересима), у ситуацији када то изгледа безнадежно, јер Србија није ни члан Сила Антанте ни велика сила.
Крајем 1915. у очајном стању стотине хиљада Срба стижу на Јадран. Обећање да јој помогну дале су раније Француска и Британија (да пошаљу трупе из Солуна до Ниша) и Русија (да спречи Бугаре да нападну с леђа Србију). Оне не испуњавају обећања, а Србија, верујући у та обећања, чак и не прави план повлачења преко Албаније. Зато се дакле повлачи уз огромне губитке и зато народ и војска у таквом стању стижу на море.
Једина велика сила која је тада имала интерес да српска војска нестане - а тиме и држава на неко време - била је Италија.
Па ипак, Италија самоиницијативно од краја децембра 1915. превози народ и војску у своју земљу, довлачи бродове болнице, храну, опрему, итд. То је била највећа хуманитарна мисија у историји света, до данас. Сличан је био подухват евакуација из Данкерка, али само по цифрама. Штавише, Италијани отварају фронт према Котору, одакле надиру Аустроугари. Око 3.000 Италијана гине да би спречили Аустроугаре да дотуку српску војску на обали мора. (Поређења ради, у Мојковачкој бици погинуло је 106 црногорских војника, што се редовно обележава - наравно и треба да се обележава, само наводим наш однос према једном и другом случају.)
Крајем јануара 1916, када је евакуација у Италију била поодмакла (па су дакле из Италије ти Срби пребачени на Крф), руски цар шаље познати ултиматум Британији и Француској... Па и после тог ултиматума Италијани су главни у превозу, само сада на Крф.
Елем, Италијани су се слично понели и 1941. С друге стране, и Британци су се слично понели и 1941.
Да ли су нам једни пријатељи, а други не?
Мислим да не треба размишљати у тим категоријама. Него просто, једни су такви и понашају се тако, други овако, трећи онако...