01-03-2016, 07:53 PM
(01-03-2016, 06:29 PM)Романија Пише:Усташе су од свуда гдје је било Хрвата, ваљда је то јасно.(01-03-2016, 05:09 PM)Милослав Самарџић Пише: Јел мислиш да је ово са Википедије тачно?
Не. Као што сам рекао, неки су сигурно тачни, али кад се не рачунају ови измишљени, стварно је почињено мало злочина.
Нпр. пише да су једном убили дјевојку само зато што је имала црвени џемпер. Или нпр. да су Ајдачићеви људи код Ужица прво измасакрирали неке партизане па их онда живе закопали - што је немогуће. Измасакрирати подразумјева убити, па их не могу онда живе закопати.
(01-03-2016, 04:39 PM)luka.luke 1 Пише: Зар ти заиста мислиш да се "понеки Хрват" неће умирити, ако зна да ће уколико он убија нечију дјецу, бити убијена и његова дјеца?
И још једно питање.
Да ли је постојао неки други реалан начин да се зауставе усташки покољи?
-А брига њега ако су му дјеца у Загребу. Мада не знам тачно одакле су те усташе. Знам да су биле двије бригаде Црне легије од по 800 усташа који су из Сарајева, а за остале не знам.
-Постојао је, да њих убијаш.
Ти све банализујеш, усташе су биле организоана формације и онај из Загреба није сам дошао да коље по Херцеговини.
Надам се да ћемо се у овоме сложити. Узмимо пријер Херцеговине. Четници нису имали ту снагу нити довољно људства да направе непробојну линију фронта и на тај начин заштите српски етнички простор. Поготову узимајући у обзир бројност и врсту свих непријатеља (партизана, усташа, нијемаца...)
Рекао сам намјерно "реалан начин", значи у пракси остварив. Надам се да не мислиш озбиљно да је било могуће стићи и уништити све или већину усташких снага које су радиле злочине, кад кажеш: "Постојао је да их убијеш".
Како не разумиш? Да ти још упростим.
Дошли су Имоћани, Хрвати и вршљали по српским мјестима, док су њихове жене слободно по западној Херцеговини, радиле кућне и пољске послове, рађале дјецу, дјеца чувала стоку, старији мушкарци домаћиновали. Живили као да није рат, само су мало ратно спосебне мушкарце послали на "терен", са којег се понеки неће вратити жив, али ће већина доћи, донијети кући нешто ратног плијена (златних зуба и накита), примити од НДХ плату у кунама, и на крају заслужену пензију (мировину). Усташе ће на миру клати, палити, а пошто су подалеко од својих жена, помало и силовати, јер њима нико не дира породицу. Схвати! Усташка власт је била растерећена бриге за физички опстанак свог народа, док је на Српску нејач послала своје ратно способно мушкиње. Зато је требало мало пребацити лоптицу на њихов терен, да и пред њиховом кућом мечка заигра. Да би усташка команда мора повући своје формације на хрватско - муслиманску територију да би чувала своје. Не оправдавам злочин, али ако је то нпр. Баћовићу био једини начин да заустави злочни над властитим народом.
Мораш имати у виду околности.
Савезници поравнају Њемачке градове, ко се обазирао на цивиле?
Амери баце атомске бомбе, на народ директно.
Силама које ником не одговарају важнији је један њихов војник него милиони туђег становништва