Оцена Теме:
  • 5 Гласов(а) - 3 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Злочини четника (ЈВуО)

(01-03-2016, 06:29 PM)Романија Пише:  
(01-03-2016, 05:09 PM)Милослав Самарџић Пише:  Јел мислиш да је ово са Википедије тачно?

Не. Као што сам рекао, неки су сигурно тачни, али кад се не рачунају ови измишљени, стварно је почињено мало злочина.
Нпр. пише да су једном убили дјевојку само зато што је имала црвени џемпер. Или нпр. да су Ајдачићеви људи код Ужица прво измасакрирали неке партизане па их онда живе закопали - што је немогуће. Измасакрирати подразумјева убити, па их не могу онда живе закопати.

(01-03-2016, 04:39 PM)luka.luke 1 Пише:  Зар ти заиста мислиш да се "понеки Хрват" неће умирити, ако зна да ће уколико он убија нечију дјецу, бити убијена и његова дјеца?

И још једно питање.
Да ли је постојао неки други реалан начин да се зауставе усташки покољи?

-А брига њега ако су му дјеца у Загребу. Мада не знам тачно одакле су те усташе. Знам да су биле двије бригаде Црне легије од по 800 усташа који су из Сарајева, а за остале не знам.
-Постојао је, да њих убијаш.
Усташе су од свуда гдје је било Хрвата, ваљда је то јасно.
Ти све банализујеш, усташе су биле организоана формације и онај из Загреба није сам дошао да коље по Херцеговини.
Надам се да ћемо се у овоме сложити. Узмимо пријер Херцеговине. Четници нису имали ту снагу нити довољно људства да направе непробојну линију фронта и на тај начин заштите српски етнички простор. Поготову узимајући у обзир бројност и врсту свих непријатеља (партизана, усташа, нијемаца...)
Рекао сам намјерно "реалан начин", значи у пракси остварив. Надам се да не мислиш озбиљно да је било могуће стићи и уништити све или већину усташких снага које су радиле злочине, кад кажеш: "Постојао је да их убијеш".
Како не разумиш? Да ти још упростим.
Дошли су Имоћани, Хрвати и вршљали по српским мјестима, док су њихове жене слободно по западној Херцеговини, радиле кућне и пољске послове, рађале дјецу, дјеца чувала стоку, старији мушкарци домаћиновали. Живили као да није рат, само су мало ратно спосебне мушкарце послали на "терен", са којег се понеки неће вратити жив, али ће већина доћи, донијети кући нешто ратног плијена (златних зуба и накита), примити од НДХ плату у кунама, и на крају заслужену пензију (мировину). Усташе ће на миру клати, палити, а пошто су подалеко од својих жена, помало и силовати, јер њима нико не дира породицу. Схвати! Усташка власт је била растерећена бриге за физички опстанак свог народа, док је на Српску нејач послала своје ратно способно мушкиње. Зато је требало мало пребацити лоптицу на њихов терен, да и пред њиховом кућом мечка заигра. Да би усташка команда мора повући своје формације на хрватско - муслиманску територију да би чувала своје. Не оправдавам злочин, али ако је то нпр. Баћовићу био једини начин да заустави злочни над властитим народом.

Мораш имати у виду околности.

Савезници поравнају Њемачке градове, ко се обазирао на цивиле?
Амери баце атомске бомбе, на народ директно.
Силама које ником не одговарају важнији је један њихов војник него милиони туђег становништва
Одговори

А све је то мач са двије оштрице. Из мог краја су побили мушкарце из пар турских села јер су усташе (муслимани) у оближњим крајевима све убијали, па је то довело до катастофалних односа, па су се наплаћивали рачуни не само после рата него током и овог отаџбинског.
Одговори

То је мач са више оштрица, али мислим да усташка власт није разумјевала ништа друго.
У овом рату , макар у почетку рата, најгоре су прошли крајеви гдје није било сукоба у прошлом рату, односно гдје су Срби на основу тога вјеровали комшијама. Тако да немој жалити због тога.

На крају се то сведе на то па побједници пропагирају шта им одговара.

Ко комунистима товари на врат злочине, да ли је неко одговарао. Мало ми овдје по форумима осуђујемо, мало историчари констатују, али оно главно, утицај на јевно мијење, је давно завршен.
Одговори

Лукалуке је то објаснио поприлично љепо.

Ми не живимо у идеалном свијету, стога не мере ту бити "-Постојао је, да њих убијаш." А ево и зашто не мере: Срби иза себе нијесу имали огранизовану државу као непријатељи што су имали (нијесу имали никакву а камоли организовану), Срби нијесу имали праву војску - то је био наоружан народ, који је како је знао и умио бранио голи опстанак.
Дакле тај наоружани народ - стављен ван закона сви до једнога и одређен за истребљење - није имао баш неки велики опција и избора да се од тога обрани.

Већ је наведено ође да су Енглези бомбардовали њемачке цивиле више него мете од војног значаја. То је био терор. Али треба видити шта је било прије тога? Да ли су Њемци имали обзира према енглеским цивилима?
Исто тако и Руси? Убијани су њемачки ратни заробљеници, цивили итд. Али зар то нијесу и Њемци радили? Враћено, како и зајмљено.

Или Први свјетски рат на примјер. Њемци употребе бојне отрове, страшно и престрашно оружје. И добију назад истом мјером! Посље би десет пута размислили да ли ће их употребити опет. А није им баш падало на памет да се тога лате у Другом свј. рату.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

Нису ни Хрвати и Муслимани имали организовану државу, ако мислиш на њих као непријатеље.
Одговори

Хајде да кажемо, да су имали какву такву оргнизовану државу НДХ.
Одговори

Нисте у праву: и Хрвати и ми смо имали државу током рата. Хрвати НДХ, ми Краљевину Југославију. ''Само'' што је НДХ планирала и спроводила злочине, а КЈ их спречавала. Спречавала је и одмазде због злочина.
КЈ је наравно постојала тамо где је била њена војска.
Одговори

А шта је била такозвана ндх него организована држава? Које то органе државе није имала? Некакво тобожње међународно признање?

Војска КЈ је била код Хитлера у заробљеништву и код а. павелића. Какве су Срби имали користи од те "државе"? Да их се тамани као дивље звијери, а да такозвана влада те државе то крије од савезника?

Дража је имао 1% Југословена у својој војсци. Каква је то Југо војска без Југословена? То ко Њемачка војска без Њемаца или Америчка без Американаца? Чудна ствар скроз.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

Кад сам рекао да Хрвати нису имали организовану државу, мислио сам више на то, да је НДХ настала у априлу а већ у мају починила геноцид. А они нису могли правити темељ за то, јер нису могли знати шта ће се дешавати 25. и 27. марта. Тако да сам хтјео рећи да она у мају 1941. није била организована, али је успјела да почини геноцид.
Одговори

На примеру логора Јадовно/Паг се види да је НДХ од самог почетка упрегла цео државни апарат да би починила геноцид. Људи су скупљани по местима, наводно на састанак, и онда транспортовани возовима и убијани у логору. На основу података о транспорту возовима се зна да је у прва четири месеца за Јадовно транспортовано 40 хиљада људи, који су убијени.
Одговори

(04-03-2016, 10:53 PM)Милослав Самарџић Пише:  Нисте у праву: и Хрвати и ми смо имали државу током рата. Хрвати НДХ, ми Краљевину Југославију. ''Само'' што је НДХ планирала и спроводила злочине, а КЈ их спречавала. Спречавала је и одмазде због злочина.
КЈ је наравно постојала тамо где је била њена војска.

Не треба то тако да се гледа. И једни и други су имали исту државу - Краљевину Југославију; у супротном не би могла да се објасни примена законодавства КЈ на Хрвате. Рецимо, не би могли после рата да буду кажњени за издају државе, ако то није била њихова држава. То што је нису интимно доживљавали као своју, и што су прижељкивали самосталну државу, нема везе са тим питањем.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Ако КЈ није потписала капитулацију (у чему се овде сви слажемо), онда НДХ никако није могла легално да настане. И остало распарчавање Југославије није легално.
Одговори

Наводи се да је 5-12. октобра 1942, Требињски и Невесињски корпус убили су 1019 цивила у области Прозора (вјероватно се мисли уз помоћ Италијана). Било је и пљачке и уништавање кућа.
- Милетић и Дедијер, и неки Ћемаловић 1986.
Одговори

(05-03-2016, 12:30 AM)мунгос Пише:  Дража је имао 1% Југословена у својој војсци. Каква је то Југо војска без Југословена? То ко Њемачка војска без Њемаца или Америчка без Американаца? Чудна ствар скроз.
Јесте чудна, али то је друга тема.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним