(17-04-2016, 03:41 PM)Милослав Самарџић Пише: (17-04-2016, 11:59 AM)Војска Републике Српске Пише: (17-04-2016, 11:11 AM)Громовник Пише: (16-04-2016, 12:23 PM)Војска Републике Српске Пише: (16-04-2016, 12:14 PM)Громовник Пише: (15-04-2016, 06:56 PM)Војска Републике Српске Пише: *VRS nije ubijala Srbe,cetnici jesu
Партизани нису Срби.

Шта ти је смешно? Срби су исто колико и потурице и јањичари.
partizani su gerilski pokret koji je prerastao u vojsku . njihova najveca zasluga je sto su sacuvali srpski narod, na prostoru genocidne NDH, od totalnog unistenja . partizani su bili obicni ljudi (ogromnom vecinom Srbi ) koji su pristupili tom pokretu, ne da bi se borili za komunisticku partiju,revoluciju,kralja ili bilo sta drugo, vec da bi prezivjeli rat t.j. da bi se spasili potpunog unistenja zapadno od drine. na celu partizana su bili komunisti (partizan i komunista nije isto, kao sto nije isto SDSovac i VRSovac ili SNSovac i pripadnik Vojske Srbije). KPJ je bila stranka , komunisti-clanovi stranke,partizani-gerilci koji su kasnije postali vojnici kad su se naoruzali sa svim onim sto treba da ima jedna vojska i kad je formiran front
p.s. ogromna vecina partizana nisu bili komunisti
(17-04-2016, 11:47 AM)Милослав Самарџић Пише: (17-04-2016, 11:30 AM)Војска Републике Српске Пише: ljudevit gaj: „Како да се препиремо што је код Србљах народно, што ли није, код Србљах, у којих од олтара до чобана ништа бити не може што не би народно било: код Србљах, од којих ми језик у својој мудрости и у свом богатству, и обичаје у својој изврсности и својој чистоћи учити морамо ако хоћемо да илирски живот обновимо: код Србљах који су у светињи свога српства онај народни дух и оно родољубство уздржали, који смо и ми у новије доба, ради слоге, под пространим именом илирства новим животом ускрснули: код Србљах, који су нама од старине све сачували, а којим ми мало али сасвим ништа гледе самога народнога дати неможемо?”
Људевит Гај је отворено, као и многи други, илирски језик сматрао српским:
„Та н. п. сав свет знаде и признаје, да смо ми књижевност илирску подигли и увели, ну нама још нити издалека није на ум пало икада твардити, да то није сербски већ илирски језик, паче поносимо се и хвалимо Богу Великому што ми с братјом Сербљима сада један књижевни језик имамо.”
Да немаш тачне фусноте за ово? Мислим да је часопис ''Матица Хтрватска'', или тако нешто.
„Даница Илирска“, бр. 31, 1846.
Гај, Људевит (1846).
Даница хорватска, славонска и далматинска, број 31. pp. 124.. Загреб.
https://books.google.rs/books?id=HmcxAQA...&q&f=false
Је ли прво или друго и која је година за друго?
https://books.google.rs/books?id=HmcxAQA...&q&f=false
danica horvatska,slavonska i dalmatinska
u
subotu 1.kolovoza 1846.
„Kako da se prepiremo što je kod Srbljah narodno, što li nije, kod Srbljah, u kojih od oltara do čobana ništa biti ne može što ne bi narodno bilo: kod Srbljah, od kojih mi jezik u svojoj mudrosti i u svom bogatstvu, i običaje u svojoj izvrsnosti i svojoj čistoći učiti moramo ako hoćemo da ilirski život obnovimo: kod Srbljah koji su u svetinji svoga srpstva onaj narodni duh i ono rodoljubstvo uzdržali, koji smo i mi u novije doba, radi sloge, pod prostranim imenom ilirstva novim životom uskrsnuli: kod Srbljah, koji su nama od starine sve sačuvali, a kojim mi malo ali sasvim ništa glede samoga narodnoga dati nemožemo?”
„Ta n. p. sav svet znade i priznaje, da smo mi književnost ilirsku podigli i uveli, nu nama još niti izdaleka nije na um palo ikada tvarditi, da to nije serbski već ilirski jezik...
p.s. i ja sam nasao u medjuvremenu gdje se tacno nalazi, posto na wikip.nije pisalo najjasnije