24-07-2022, 07:38 PM
Ма, како да не...
(24-07-2022, 07:26 PM)Николај Пише:(24-07-2022, 07:16 PM)Chicot Пише: Benito,
Odgovorio sam RežiseruStarom na netačnu tvrdnju da je većina Srba ostala u zavetrini rata.
To je teza Petranovića, doduše ograničena na Srbiju (knjiga Srbija u DSR) da je većina bila i ostala do kraja indiferentna prema ratu i da se nije priklanjala ni jednoj opciji, već gledala samo kako da opstane, pri čemu se naglašava netrpeljivost izmedju varošana i seljana.
Ja se ne slažem sa tim i smatram da je ta teza veoma klimava.
Колико је та теза озбиљна види се овде:
https://www.pogledi.rs/forum/thread-3823.html
(24-07-2022, 07:39 PM)Chicot Пише:(24-07-2022, 07:26 PM)Николај Пише:(24-07-2022, 07:16 PM)Chicot Пише: Benito,
Odgovorio sam RežiseruStarom na netačnu tvrdnju da je većina Srba ostala u zavetrini rata.
To je teza Petranovića, doduše ograničena na Srbiju (knjiga Srbija u DSR) da je većina bila i ostala do kraja indiferentna prema ratu i da se nije priklanjala ni jednoj opciji, već gledala samo kako da opstane, pri čemu se naglašava netrpeljivost izmedju varošana i seljana.
Taman si me podsetio da iščitam ponovo
Odlična tema, super si sve ono prikupio na jednom mestu.
(24-07-2022, 07:00 PM)Chicot Пише:(24-07-2022, 11:53 AM)РежисерСтари Пише: Огромна већина Срба није припадала ни Јвуо,ни комунистима ни Збору.Седели су кући,гледали да глава остане на раменима,не учествујући у било каквим деловањима ова три покрета.Напротив,грађананска класа по градовима,махом је негативно мислила о њима,а ни село није заостајало.
Крећете,од погрешне премисе,да су СВИ учествовали,да су СВИ деловали,да су СВИ били инволвирани којекуда.Лаж,већина није хтала,ни смела,ни желела да се петља!!
Naravno, ako misliš na učestvovanje u smislu borbi, onda verovatno nisu. Većinu Srba su činile žene, babe, deca, ljudi u godinama ili godinama nedoraslim za aktivnu vojnu službu kao što je to bila većina Hrvata, Slovenaca, Muslimana
Pritom, 200.000 vojnosposobnih muškaraca Srba je bilo u zarobljeništvu.
Srbi van granica Nedićeve Srbije su, nažalost, u većini hteli ne hteli bili aktivni učesnici u ratu, na ovaj ili onaj način.
A unutar nje, gde je bilo jezgro i JV, mnogo regruta je prošlo period obuke ili aktivne službe na odredjeno vreme. Ovo što objašnjava Benito, samo manji broj pripadnika je bio aktivan u odredjenom trenutku, pa se ljudstvo smenjivalo, jer je to bila optimalna strategija u gerilskim uslovima kakvi su vladali u tom području.
Za razliku od komunista koji su kupili sve koji su im se našli na putu. Osim Hrvata i Muslimana, njih su čuvali za kasnije![]()
Meni se zamera što me Djuretić "zbunjuje" svojim tvrdnjama, a ovde se vadi teška artiljerija u vidu Petranovićevih najklimavijih teza
Da, ovo je Petranovićeva teza i to jedna od pogrešnijih.
Разуме се да мислим на Србију.Наравно,да немаш избор ако живиш у Херцеговачком кршу,и бану ти усташе на врата.Твој избор је јвуо,ређе партизани,или си и ти и твоји мртви.У Србији је постојао ИЗБОР.И избор највећег броја људи,посебно по градовима,било је гледање свог посла,и колико је могуће бежање од било каквог инволвирања у сукобе.Ово је мислим кристално јасно,непобитно,логично,чак и са становишта људске психе сасвим нормално.Посебно након кравих репресалија,и спознаје да ће рат трајати дуже.
(24-07-2022, 07:16 PM)Chicot Пише: Benito,
У Србији ова тврдња није нетачна.Још једном ћу поновити,а не видех никог да изнесе нешто супротно,већина људи у Србији гледала је како да прегура све ратне напоре,да остане ван бојног и сваког другог поља,да економски преживи и сачува живу главу.Ово посебно након туробне и крваве 1941.
Босна,НДХ и неки други простори нису пружали ову могућност,већ хтели не хтели људи су били приморани да узму учешће у ратним сукобима.
(24-07-2022, 07:26 PM)Николај Пише:(24-07-2022, 07:16 PM)Chicot Пише: Benito,
Ово ништа не објашњава,сем да је Дража био популаран,то ваљда сви овде знамо.Једно су осећања народа,људи,тог доба,њихове симпатије и емоције за Равногорски покрет друго је конкретно деловање.
(24-07-2022, 02:03 PM)Милослав Самарџић Пише:(24-07-2022, 01:21 PM)РежисерСтари Пише:(24-07-2022, 12:53 PM)Бенито Пише: Пример 1- отишли су после пар дана.
Пример 2- написао сам да су боље стојећи често ишли код Недића, или чак још више у колаборацију, тако да ово само потврђује.
Не знам како Ти није јасно да Дража ни по закону, ни по логици гериле није укључивао масе народа у неке велике војне акције, јер би тиме само трошио његову материјалну базу која је била неопходно да се очува зарад статуса гериле коју је водио.
Управо ове депеше о расположењу народа, где се официри жале на народ који је неактиван преовлађују међу депешама, али Ти овде не наводиш одговоре ВК или Чиче лично, где они упозоравају официре да не траже оправдања за своје неделовање и нерад.
Већина народа је била опредељена за четнике, али "страх човеку каља образ често". Људи су се плашили највише због деце, али и због тешко стечене имовине, а неки су и рођени као страшљивци. То је све нормално.
Али, то ни случајно није било као данас. Данас, односно претходних близу пола века, српски народ је васпитаван у недићевској идеологији, и он је то потпуно усвојио. Зато Србин више воли швапски Ауди- Волксваген него брата рођеног.
1.Ово је почетак масовног дезертерства у Јвуо,који има размере епидемије у 1944,а исте године у јесен кулминира.Значи,опет иста песма,кад се укључе масе у покрет,масе издају,преокрену ћурак,нису спремне на терет рата,на жртву,мењају страну..Просто,село је тако резоновало посебно од 1943.а град од самог старта.
Ко ми изађе из чаршије на моју територију ако га ухватим,биће убијен.Са чаршијом се не може радити.Кад су моји људи похватани и одведени у Краљево,цела шаршија се весели.
авии ча.24-3-12
Ево ово није ни елитни Београд,већ реалан пресек стања у провинцији 1943.и 1944.Већина није хтела ни једне ни друге ни треће,већ је гледала само како да глава остане на рамену.
Још је горе,што Чича наређује другачије,али нижи подређени нису у стању да споведу његове одлуке чак ни силом.НАРОД НЕЋЕ У БОРБУ!!
Мештани су моје изгинуле војнике,скидали до голе коѕе,и такве остављали....
Авии,ча.7-4-34
Стање код народа не ваља,народ НЕ СЛУША НИЧИЈА НАРЕЂЕЊА!!
Раковић.
Просто,тако је било.
Није било тако. Не доказујеш ништа са тако мало депеша. Треба да прочиташ све сачуване, 70.000 депеша. Неки смо то прочитали, а неки нисте.
Поштујем,али мислим другачије.
(24-07-2022, 09:07 PM)РежисерСтари Пише:Režiser,(24-07-2022, 07:00 PM)Chicot Пише:(24-07-2022, 11:53 AM)РежисерСтари Пише: Огромна већина Срба није припадала ни Јвуо,ни комунистима ни Збору.Седели су кући,гледали да глава остане на раменима,не учествујући у било каквим деловањима ова три покрета.Напротив,грађананска класа по градовима,махом је негативно мислила о њима,а ни село није заостајало.
Крећете,од погрешне премисе,да су СВИ учествовали,да су СВИ деловали,да су СВИ били инволвирани којекуда.Лаж,већина није хтала,ни смела,ни желела да се петља!!
Naravno, ako misliš na učestvovanje u smislu borbi, onda verovatno nisu. Većinu Srba su činile žene, babe, deca, ljudi u godinama ili godinama nedoraslim za aktivnu vojnu službu kao što je to bila većina Hrvata, Slovenaca, Muslimana
Pritom, 200.000 vojnosposobnih muškaraca Srba je bilo u zarobljeništvu.
Srbi van granica Nedićeve Srbije su, nažalost, u većini hteli ne hteli bili aktivni učesnici u ratu, na ovaj ili onaj način.
A unutar nje, gde je bilo jezgro i JV, mnogo regruta je prošlo period obuke ili aktivne službe na odredjeno vreme. Ovo što objašnjava Benito, samo manji broj pripadnika je bio aktivan u odredjenom trenutku, pa se ljudstvo smenjivalo, jer je to bila optimalna strategija u gerilskim uslovima kakvi su vladali u tom području.
Za razliku od komunista koji su kupili sve koji su im se našli na putu. Osim Hrvata i Muslimana, njih su čuvali za kasnije![]()
Meni se zamera što me Djuretić "zbunjuje" svojim tvrdnjama, a ovde se vadi teška artiljerija u vidu Petranovićevih najklimavijih teza
Da, ovo je Petranovićeva teza i to jedna od pogrešnijih.
Разуме се да мислим на Србију.Наравно,да немаш избор ако живиш у Херцеговачком кршу,и бану ти усташе на врата.Твој избор је јвуо,ређе партизани,или си и ти и твоји мртви.У Србији је постојао ИЗБОР.И избор највећег броја људи,посебно по градовима,било је гледање свог посла,и колико је могуће бежање од било каквог инволвирања у сукобе.Ово је мислим кристално јасно,непобитно,логично,чак и са становишта људске психе сасвим нормално.Посебно након кравих репресалија,и спознаје да ће рат трајати дуже.
(24-07-2022, 09:19 PM)РежисерСтари Пише: Да не помињем поређења несретног Краља Петра који није имао моћ ни над доконим министрима,који нису имали никакв утицај на догађаје,са једне и једног Путина који одлучује ко је зимус жив а ко мртав са друге стране.