Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Највећа грешка ЈВ за време Другог светског рата

(13-09-2023, 09:53 PM)Monarhist Пише:  
(13-09-2023, 08:53 PM)ексрежисер Пише:  
(13-09-2023, 02:57 PM)Monarhist Пише:  
(12-09-2023, 10:28 PM)luka.luke Пише:   Повратак у Србију је био самоубиство. Безизлана ситуација. Свеједно да ли ишли јужно куда су ишли или да су се враћали Озреном, иста би их судбина негдје чекала. Сваки наставак борбе је значио само горе страдање.

Страдање би се десило, само би по мојим проценама било много мање да су раније стигли у Србију, тј да су се одмах вратили преко Мајевице или да су прешли Дрину код Зворника. То би им уштедило доста дана и муниције. Овако су рутом преко Травника па до Херцеговине баш настрадали. 

Ово што Милослав каже, не знам каквог је успеха имало заваравање комуниста. Некако као да су се џабе шетали и патили од Озрена до пред Бања Луку. 
Црногорци су највише разочарали уопштено, не само те 1944.

Објасните.
Због лабилног става према комунистима, нећкања и неодговорности Ђуришића (Баћовићево кукање на њега), поприличне недисциплине, пукао им фронт на лето 44, очајно понашање у Босни, издаје Драже и ВК итд. 
Нека и други напишу мишљење.

Лабилан став?Па они их сатерали у пећине,и бајте у пролеће '42.Директно у фронталним борбама на Лијевој Реци,Матешеву,Лугама итд их разбили.Логоре формирали где су их држали(Колашин).
Ђуришић је да би одржао дисциплину убијао,дај сличан пример код нас?!
Чуј пуко му фронт 44.Па иде од Прибоја према Златару,туче најјаче комунистичке јединице у пролеће и лето '44.
Босна је кривица других његова најмање,он је имао пут на југ.
Он издао а страдао у Јасеновцу?
Оће то....
Одговори

(14-09-2023, 08:24 AM)ексрежисер Пише:  Лабилан став?Па они их сатерали у пећине,и бајте у пролеће '42.Директно у фронталним борбама на Лијевој Реци,Матешеву,Лугама итд их разбили.Логоре формирали где су их држали(Колашин).
Чуј пуко му фронт 44.Па иде од Прибоја према Златару,туче најјаче комунистичке јединице у пролеће и лето '44.
Оће то....

Види, не мрзим ја Ђуришића или јединице са тога краја, Боже помози. Само мислим да су објективно могли да дају више али из различитих разлога нису. 
Стрељало се и у другим јединицима, свуда буквално. 
Замисли да Рачић или Лукачевић одбију нарађење ВК, да их Дража зове десет дана а они се не појаве. Није то упоредиво. Однос према муслиманима је могао бити бољи али ми је разумљив и не замерим.
Верујем да је са борцима остао одан у срцу, па је због тога и страдао од усташа, са многим другима из ВК.
Одговори

(14-09-2023, 09:43 AM)Monarhist Пише:  
(14-09-2023, 08:24 AM)ексрежисер Пише:  Лабилан став?Па они их сатерали у пећине,и бајте у пролеће '42.Директно у фронталним борбама на Лијевој Реци,Матешеву,Лугама итд их разбили.Логоре формирали где су их држали(Колашин).
Оће то....

Види, не мрзим ја Ђуришића или јединице са тога краја, Боже помози. Само мислим да су објективно могли да дају више али из различитих разлога нису. 
Стрељало се и у другим јединицима, свуда буквално. 
Замисли да Рачић или Лукачевић одбију нарађење ВК, да их Дража зове десет дана а они се не појаве. Није то упоредиво. Однос према муслиманима је могао бити бољи али ми је разумљив и не замерим.
Верујем да је са борцима остао одан у срцу, па је због тога и страдао од усташа, са многим другима из ВК.
 Терор и злочини комуниста у Србији у периоду јесен зима 41/42,НИШТА СУ за терор комуниста у каснијем периоду у ЦГ.НИШТА!
ЦГ је 10 пута мања,а суочила се са процентуално мноого бруталнијим злочинима комуниста него Србија.

У тим и таквим околностима,цг четници у борбеном смислу надвлађују комунисте,и истеравају их у пролеће '42 из ЦГ.У Србији су комунисти побегли,и нигде фронталне борбе тог обима '42 нисмо имали као они у 10 пута мањој цг,то су факти.Нигде!

Који командант је лично у Србији убијао да би одржао дисциплину?Дајте имена и случајеве,код Ђуришића се зна за два случаја.
Јавно су срамоћени крадљивци по јединицама,имате код Булатовића и Осмајлића,где је један у Босни украо ципеле да их поклони жени,па су му их везали око врата,и са тим ципелама је ишао нон-стоп.
Ако су крали кроз Босну,све се нешто мислим да и наши из Србије нису под фирмом реквизиције.
Јединице из Србије,биле су лишене баласта избеглица,са Ђуришићем су читаве фамилије кренуле,много НЕБОРАЧКОГ састава.
То нико не помиње,са муслиманима је био оштар где је био приморан,а толерантан где је требао.Нигде у Србији ми нисмо имали покоље као они у нпр Велици од муслимана и Албанаца,нигде и никад у Србији ни приближно.

Све су ово факти волео неко или не.
Одговори

Стрељало се за дисциплину свуда, и Рачић и Калабић и други. За Србију не знам поименце, али код мене су у селу стрељана два четника за крађу. На лето 42. наши су отпочели нападе на усташе по Посавини, па су два типа из села након завршетка операција опљачкали једну хрватску кућу (украли краву, то је тад био капитал) у оближњем селу (према Брчком). Та хрватска баба је отишла код Павла Гајића (ком. бригаде) у штаб и жалила се, прекди суд их осуди на смрт и стреља. Тако су очувани релативно добро односи између четника и Хрвата и Муслимана у Посавини. Иначе, сви четници из мог села (а и Посавине) су се после рата крили у хрватским селима, тамо су им Хрвати копали земунице и доносили храну. Можда некада будем опширније писао о томе. 
Мислим да стоји што сам раније написао.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним