(05-02-2019, 07:49 PM)Николај Пише: [ -> ]Је л Матић био мајор у фебруару 1942? Ако јесте, онда је то Матић поред Вучка.
Не знам, али чини ми се да се Матић везује за Дринску групу, а не за Санџачку.
(05-02-2019, 08:37 PM)Милослав Самарџић Пише: [ -> ] (05-02-2019, 06:53 PM)Перун Пише: [ -> ]Пронашао сам фотографију у бољој резолуцији и утврдио следеће:
Вучко носи ознаку са 4 ужа ширита - кап. 1. класе
Официр поред њега једам ужи ширит и један шири - мајор
Почињемо све из почетка али и то ће бити решено. Треба само мало времена да оно што имам у глави нашем и у писаној форми. 
Па да, мајор. Иначе само у једном си погрешио: Већа је дужност начелник штаба групе одреда, него командант једног од тих одреда. Сем тога, био је и командант корпуса, дакле свакако изнад Вучка и то се види на сликама.
Игњатовић је био командант групе одреда, Марковић командант Пожешког а Глишић начелник штаба групе, тако да нисам погрешио. Према Дражиној хијерархији Глишић је био старији од Игњатовића док је код Недића било обрнуто. Али ајде нека остане да то детаљније проверим, ово је све из главе.
Мени је ''из главе'' да је Глишић био командант групе одреда, али ајде провери ако можеш.
Komandant Sandzackog cetn odreda ( doduse bez provere ), a jedno vreme i komand Pozege.
Током 1941. Игњатовић је био командант Пожешког одреда, а Глишић његов начелник штаба. За 1942. нисам сигуран.
Ћераћемо се још.
Након заузимања Нове Вароши Глишић и Игњатовић су унапређени у чин мајора а Марковић у чин капетана I класе. ,,Вама и Вашим херојима који су у овој страховитој зими Нову Варош заузели и српско име и српство прославили свака част и хвала у име отаџбине...” писао је Недић истом приликом.
За време ових операција Глишић је био на боловању у Ариљу и веза са њим је одржавана преко Марковића који је, као Глишићев заменик, био и координатор операција и ком. Пожешког одреда. Када је Нова Варош заузета Глишић се прикључује екипи и претпостављам да тада настаје она фотографија (уколико је и заиста Глишић на њој).
Поставља се питање:
Како је само Глишић носио мајорски чин а не и Игњатовић?
Овде само можемо претпоставити да је Глишић са новим чином стигао у НВ док је Вучко ту био све време и није било прилике да му се чин ,,уручи”.
Што се тиче Матића о њему из Недићеве депеше од 12. фебр. сазнајемо следеће:
.... да ово чишћење врше и заузету територију осигуравају под командом ппук Момчила Матића са штабом у Новој Вароши, одреди Ужичке групе, Јаворски и Ивањички четнички одреди...
Поставља се питање:
Да ли је Матић унапређен када и претходна тројица? Ако јесте онда се може посумњати да је са Вучком и Кораћем на фотографији Матић а не Глишић.
Толико за сада. Ви ово погледајте па ћемо, ако Бог да, наставити даље.

Помаже Бог браћо.
На овој слици је Мићо Ивошевић, официр Краљевске авијације. Рођен у селу Дрежница, Лика.
Не знам ништа о њему, баба ми је рекла да су га усташе убиле 1942. године, али ни она није сигурна, јер је имала тада 6 година.
Иначе, он је рођени стриц од моје бабе.
Молим вас, ако имате неку информацију да напишете, много би ми значило.
(24-02-2019, 04:52 PM)Zenički_četnik Пише: [ -> ]Помаже Бог браћо.
На овој слици је Мићо Ивошевић, официр Краљевске авијације. Рођен у селу Дрежница, Лика.
Не знам ништа о њему, баба ми је рекла да су га усташе убиле 1942. године, али ни она није сигурна, јер је имала тада 6 година.
Иначе, он је рођени стриц од моје бабе.
Молим вас, ако имате неку информацију да напишете, много би ми значило.
Јеси сигуран да је био ваздухопловни официр? Да ли знаш право име и име његовог оца?
Не могу објавити слику, можете ли ми објаснити како, први пут ми се ово дешава. Пише да превише заузима меморије. Право име му је Мићо, то је Крајишко име.
Отац му се звао Ђурађ. Колико ја знам, у Загребу се школовао. Каже ми баба да је долазио у село са два курира на коњима, пред почетак Априлског рата.
Ако хоћеш, лакше је да ми пошаљеш на е-маил, па ћу ја да поставим.
n1k0la984@hotmail.com
Послао сам брате. Уздравље
Ајде нека неко ко се боље разуме прокоментарише униформу.