Погледи форум

Пуни Облик: КО ЈЕ ОСОБА СА СЛИКЕ?
Тренутно прегледате lite облик форума. Погледајте пуни облик са одговарајућим обликовањима.
Моного ми позната слика, виђао сам је, можда баш у оној књизи о Дероку и можда је заиста Александар.
Није из фамилије Дероко, него Бојовић. Син војводе Бојовића. Добросав или Доброслав, како пише на споменику.
Имаш ли неки извор?
Фотографију сам преузео из филма о војводи Бојовићу.
Ко је особа (у цивилу) у првом плану на сахрани краља Александра?
[Слика: annoshow11.jpg]
Личи на Милана Аћимовића...
(15-10-2015, 01:38 AM)Милослав Самарџић Пише: [ -> ]
(11-10-2015, 07:51 PM)Вукашин Петковић Пише: [ -> ]Ко је на слици?
[Слика: bandicam-2015-10-11-19-4.jpg]
Јован Дероко?

Правилно - Јован Дерок!
(18-10-2015, 09:32 PM)Милослав Самарџић Пише: [ -> ]Личи на Милана Аћимовића...
Да, да, јесте Аћимовић.
(19-10-2015, 04:18 PM)Зоран Недељковић Пише: [ -> ]Правилно - Јован Дерок!

Зашто Дерок?
Дероко је дубровачко посрбљено италијанско презиме "De Rocco".
(20-10-2015, 04:37 PM)Vlad Alekš Пише: [ -> ]
(19-10-2015, 04:18 PM)Зоран Недељковић Пише: [ -> ]Правилно - Јован Дерок!

Зашто Дерок?
Дероко је дубровачко посрбљено италијанско презиме "De Rocco".
Најпре оно што је мало познато, Јованова сестра Јоланда Паулина била је удата за рођ. брата Коче Поповића, Николу. Никола Поповић{1903/1993} био је антикомуниста и умро је у незавидној ситуацији у једном старачком дому у Француској.
До рата сви су се водили под презименом Дерок, кроз исправе, Служб. војне листове и др. Као: Јованов деда Јован Дерок проф. на Лицеју, од 1850.год. Он је са Катарином Вуковић из Беча, имао синове : дивиз.генер. Николу Дерока, Евжена Дерока замен. директора Државних железница, Марка Дерока војног ветеринара, пуковн. Владислава Дерока и Драгутина Дерока картографа.
Владислав, из брака са Наталијом рођ. Ђорђевић, ћерком санит. пуков. др.Владана Ђорђевића{1871/1944}, имао је од деце: Милана Дерока акт.оф. 66.кл, рат провео у заробљеништву и умро 1992.год, Јоланду Паулину и нашег Јована акт.оф.56.кл.
Јованов брат Милан, пред смрт, оставио је у рукопису мемоарску књигу - BY THE PEN, SWORD AND DAGGER -, коју је објавио у Паризу, 1997.год, његов син Ховард, Јованов брат од стрица.
Други Јованов брат Александар{1894/1988}, син Евжена Дерока, био је један од 1300 каплара у Првом св.рату.Завршио је студије архиктектуре и постао један од најзнаменитијих српских интелектуалаца 20. века. 1930.год. на конкурсу прихваћен је његов рад за изградњу Храма Св, Саве. У Др.св.рату био је на Бањици, као таоц због брата Јована. Не знам, прича се да је он додао свом презимену слово - о.
Јеси енциклопедија, свака част!
(20-10-2015, 08:57 PM)Милослав Самарџић Пише: [ -> ]Јеси енциклопедија, свака част!

Сећам се, како је некада давно, Оливер Млакар за једног такмичара у Квискотеци рекао да је витез бесмислених информација. Без увреде, али мени господин Зоран Недељковић личи на једног таквог витеза.

(20-10-2015, 07:34 PM)Зоран Недељковић Пише: [ -> ]Други Јованов брат Александар{1894/1988}, син Евжена Дерока, био је један од 1300 каплара у Првом св.рату.Завршио је студије архиктектуре и постао један од најзнаменитијих српских интелектуалаца 20. века. 1930.год. на конкурсу прихваћен је његов рад за изградњу Храма Св, Саве. У Др.св.рату био је на Бањици, као таоц због брата Јована. Не знам, прича се да је он додао свом презимену слово - о.

Колико сам схватио, сви су се презивали Дерок, а потом је Александар додао једно слово "о", па сада сви погрешно наводе презимена свих осталих његових рођака? Делује ми као бесмислица.
И не знам зашто би Александар био један од најзнаменитијих српских интелекуалаца? Српски интелектуалци су у његово време били или "у земљи", или ван земље, или по затворима.
Јесте А. Дерок био на гласу и пре тога...
Својеручни потпис ЈОВАН ДЕРОК налази се у првом тому књиге М.Тимотијевића и Г. Давидовића- Затамњена прошлост.
Ове податке које је навео, Зоран Недељковић је преузео из примарних извора, било да су то матичне књиге рођених, сведочанства, дипломе и слично.
Влад Алекш, није коректно да се тако понашате на форуму. Питали сте и човек је написао информацију, а Вама је то сада бесмислена информација? Обашка што је ова тема решена давно на старом форуму.

Зоране, да ли се шта зна о овој књизи Милана Дерока, осим овог што сте написали?