08-02-2025, 11:23 AM
(08-02-2025, 03:06 AM)Ђорђе Пише: И ја бих рекао Драгиша Цветковић. Приличан број аутоголова (нарочито с Бановином Хрватском), на најзначајнијок позицији у држави, док је монарх био малолетан а намесника није могао зауздати. Неко би рекао, вакуум моћи који би сваки политичар желео искористити да остави нешто корисно иза себе. Драгиша Цветковић је оставио Бановину Хрватску и приступ Осовини. Да је само једно, било би катастрофално али у комбинацији су се показали као апокалипса по Србе (а и Србију).
Иронично или не, од тада можда и немамо српског политичара у земљи.
Да је ваљао, није ваљао. Али, Не треба губити с ума да је БХ формирана на дан пре почетка рата. У то време Мачек је поручивао: "Ако Срби не знају да уреде државу, Немци знају!". И, није се шалио. Општа констелација је била (угрубо речено) оваква: Великохрватски покрет је ишао у три колоне - лево Тито, Мачек у средини, Павелић десно. Све три ове фаланге имале су подршку највећих европских сила - Немачке, Енглеске, СССР. Истовремено, те силе су биле против Срба (+ Италија, Мађарска, Бугарска). То је отприлике као да почињете утакмицу са предношћу противника 9:0.
Кључни фактор у формирању БХ су били западни Срби. Да они нису стали на Мачекову страну, ништа од бановине. Оно што ја мислим да Цветковић и Павле никако нису смели дозволити је да Херцеговина уђе у састав БХ.
Кључна "грешка" ту је била што истовремено није формирана Бановина Српска. То није било могуће јер српски народ није успео да се уједини 1918., опет ћу поменути највише заслугом западних Срба.
По мени, поновићу најгори лик на војној/политичкој сцени је генерал Симовић.