Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(08-02-2025, 03:06 AM)Ђорђе Пише:  И ја бих рекао Драгиша Цветковић. Приличан број аутоголова (нарочито с Бановином Хрватском), на најзначајнијок позицији у држави, док је монарх био малолетан а намесника није могао зауздати. Неко би рекао, вакуум моћи који би сваки политичар желео искористити да остави нешто корисно иза себе. Драгиша Цветковић је оставио Бановину Хрватску и приступ Осовини. Да је само једно, било би катастрофално али у комбинацији су се показали као апокалипса по Србе (а и Србију).

Иронично или не, од тада можда и немамо српског политичара у земљи.

Да је ваљао, није ваљао. Али, Не треба губити с ума да је БХ формирана на дан пре почетка рата. У то време Мачек је поручивао: "Ако Срби не знају да уреде државу, Немци знају!". И, није се шалио. Општа констелација је била (угрубо речено) оваква: Великохрватски покрет је ишао у три колоне - лево Тито, Мачек у средини, Павелић десно. Све три ове фаланге имале су подршку највећих европских сила - Немачке, Енглеске, СССР. Истовремено, те силе су биле против Срба (+ Италија, Мађарска, Бугарска). То је отприлике као да почињете утакмицу са предношћу противника 9:0.
Кључни фактор у формирању БХ су били западни Срби. Да они нису стали на Мачекову страну, ништа од бановине. Оно што ја мислим да Цветковић и Павле никако нису смели дозволити је да Херцеговина уђе у састав БХ.
Кључна "грешка" ту је била што истовремено није формирана Бановина Српска. То није било могуће јер српски народ није успео да се уједини 1918., опет ћу поменути највише заслугом западних Срба.

По мени, поновићу најгори лик на војној/политичкој сцени је генерал Симовић.
Одговори

Ђорђе, ако Драгиша Цветковић није најгори политичар/државник у историји, а и ја мислим да није јер је превелики утицај на њега и његове одлуке имао кнез Павле, тако да је тешко разлучити шта је уопште одлучивао Цветковић, 
ако су за Бановину Хрватску криви и западни Срби, што није неистина, поготово ако мислиш на Србе који су географски били окренути према Загребу, а главни идеолог те политике је био Светозар Прибићевић,
по којој логици је Душан Симовић био најгори политичар у српској историји?
Одговори

Цитат:по којој логици је Душан Симовић био најгори политичар у српској историји?
Извео пуч, па прешао на страну комуниста. Сведочио против Драже на суђењу, по чему се види да је нечовек.
Који је дакле смисао пуча ?
Замисли неког српског генерала да је 1916., после Албанске голготе, извршио пуч против краља и владе, па пребегао на немачку страну, па сведочи у Бечу на суђењу Степи Степановићу као ратном злочинцу?
Зато мислим да је Симовић најгори и војник и политичар. Изгубио све битке, а ни у једној није учествовао.

Да, мислим на доминантну политичку струју у Срба из Хрватске Крајине на челу са С. Прибићевићем, али и на доминантну политичку струју у Босанској Крајини, односно Бановини Врбаској на челу са Бранком Чубриловићем, поред кога су брат Васо, Чедо Кокановић, Милош Тупањанин, Кецмановићи итд. Да су се радили као одговорни људи па да се поставе на српску страну а против Мачека, Хрватска би била пресечена на два дела и ништа од бановине и поред страховитих притисака најмоћнијих сила на Југославију.

Бранко Чубриловић прешао са владом у Лондон, тамо се понашао по својој чувеној изјави "ја увек роварим и надам се најбољем", дакле роварио против владе, па отворено прешао на страну комуниста. У потпуном свом уверењу спремао се да буде изабран за првог преседника владе ФДРЈ по споразуму Тито-Шубашић, написао и  инаугурациони елаборат, али је уместо тога распоређен за лекара у некој бањи у Босни.
Одговори

Ђоле, није Симовић сведочио против Драже. Извели су га као сведока на силу, али није рекао ништа против Драже, као ни Грол.
А пуч није зависио од њега - било би пуча и овако и онако.
Одговори

(08-02-2025, 01:08 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ђоле, није Симовић сведочио против Драже. Извели су га као сведока на силу, али није рекао ништа против Драже, као ни Грол.

И не само то. Не може се поредити кнез Павле и његова улога Првог намесника са позицијом монарха. Он је тешко злоупотребио своја овлашћења и кршио Устав, тако да је чудо да се пуч није десио и раније, као што је и требао да се деси, да не буде везиван за потписивање приступање Југославије Тројном пакту. 
И не само то:
Пуч од 26/7 марта није довео до напада Вермахта и остале три војске на Краљевину Југославију.Окупација би се десила и без пуча. И била би крвава и без пуча.
И што је најважније, ако си на то мислио, Ђорђе, комунистичка окупација Југославије нема никакве везе са пучем. 
Дакле, одлуке Симовића не само да нису биле само његове, што рече Милослав, него нису ништа стратешки промениле. 
А има политичара чије су одлуке стратешки промениле српску историју. Неке од њих и на пола века и више. Ту треба тражити најгорег.
Али, у сваком случају, мени је посебно занимљиво да када се помене појам "најгори српски политичар" у историји, људи обавезно гледају на период пред почетак Другог светског рата. То показује две ствари: ако су њихове одлуке биле погрешне и довеле су до пропасти државе, а то се сматра најнегативнијим догађајем у политичкој историји Србије, онда то значи да Краљевина Југославија, у најмању руку, није била антисрпска држава. Други закључак је да смо кроз образовање, а доцније и медије и културу били изложени сталном пропагандом о неодговорним српским политичарима који су довели до "пропасти државе", односно опет Краљевине Југославије.
Наравно, свако има право на своје мишљење, само пробам да укажем на све аспекте одређених догађаја из наше историје.
Одговори

(08-02-2025, 01:08 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ђоле, није Симовић сведочио против Драже. Извели су га као сведока на силу, али није рекао ништа против Драже, као ни Грол.

Генерала наћерало? Е јадан је то генерал. Што се враћо међу комунисте?

Не мислим ја да је пуч био грешка. Нити сматрам да би без пуча Југославија била поштеђена.

Но издаја је издаја, а Симовићеви поступци се дуркчије не могу третирати.

Најгори владар је по мени био Александар Обреновић. Он је водио Србију право у Аустроугарску. Проблем у том питању је што су се, како напомену Милослав, многи људи касније показали као прави и заслужни патриоти. Та, и Живојин Мишић је био "обреновићевац", па је израстао, бар по мени, у највећег војсковођу првог св. рата.
Одговори

Кад се слушају многи људи или многе јавне личности, као најгоре политичаре би узели Николу Пашића и Краља Александра Карађорђевића. И да је најгора година била 1918. година откада почиње све лоше по Србију.

Наводим један пример, новинар Ратко Дмитровић стално истиче то на Твитеру и пита се да ли би Никола Пашић уопште требало да има споменик у Београду.
Одговори

(08-02-2025, 03:22 PM)Митић Пише:  Кад се слушају многи људи или многе јавне личности, као најгоре политичаре би узели Николу Пашића и Краља Александра Карађорђевића. И да је најгора година била 1918. година откада почиње све лоше по Србију.

Наводим један пример, новинар Ратко Дмитровић стално истиче то на Твитеру и пита се да ли би Никола Пашић уопште требало да има споменик у Београду.
Управо због тих удбаша који и даље ведре и облаче овом земљом сам и поставио ово питање.
Одговори

(08-02-2025, 03:22 PM)Митић Пише:  Кад се слушају многи људи или многе јавне личности, као најгоре политичаре би узели Николу Пашића и Краља Александра Карађорђевића. И да је најгора година била 1918. година откада почиње све лоше по Србију.

Све је обрнуто.
Одговори

(08-02-2025, 02:24 PM)Ђорђе Ивковић Пише:  

Генерала наћерало? Е јадан је то генерал. Што се враћо међу комунисте?

Не мислим ја да је пуч био грешка. Нити сматрам да би без пуча Југославија била поштеђена.

Но издаја је издаја, а Симовићеви поступци се дуркчије не могу третирати.

Најгори владар је по мени био Александар Обреновић. Он је водио Србију право у Аустроугарску. Проблем у том питању је што су се, како напомену Милослав, многи људи касније показали као прави и заслужни патриоти. Та, и Живојин Мишић је био "обреновићевац", па је израстао, бар по мени, у највећег војсковођу првог св. рата.

Последњи Обреновић, да, а од западних Срба тзв. Мачекови Срби на челу са Прибићевићем. Мада они нису спречили Александра 1928. да ампутира Хрватску, већ велике силе. Али они су били против те ампутације и стално су роварили. И као печат факту да се били гадни, на крају је један од њих спалио Николу Теслу.
Одговори

(08-02-2025, 05:17 PM)Милослав Самарџић Пише:  Последњи Обреновић, да, а од западних Срба тзв. Мачекови Срби на челу са Прибићевићем. Мада они нису спречили Александра 1928. да ампутира Хрватску, већ велике силе. Али они су били против те ампутације и стално су роварили. И као печат факту да се били гадни, на крају је један од њих спалио Николу Теслу.

Сава Косановић, он је обавио кремацију свог ујака Николе Тесле.

И сад се тек сетих да је Косановић био у странци код Прибићевића, па онда код Броза.
Одговори

Хајде једно наивно питање: Син ког политичара је био агент америчке тајне службе под кодним именом "Gamma", а истовремено шеф или лидер Титове пропаганде у УСА?  Скојевац
Одговори

(08-02-2025, 08:10 PM)Ђорђе Ивковић Пише:  Хајде једно наивно питање: Син ког политичара је био агент америчке тајне службе под кодним именом "Gamma", а истовремено шеф или лидер Титове пропаганде у УСА?  Скојевац

Можда Стеван Дедијер? Али његов отац Јевто није био политичар.
Одговори

(08-02-2025, 08:32 PM)Митић Пише:  
(08-02-2025, 08:10 PM)Ђорђе Ивковић Пише:  Хајде једно наивно питање: Син ког политичара је био агент америчке тајне службе под кодним именом "Gamma", а истовремено шеф или лидер Титове пропаганде у УСА?  Скојевац

Можда Стеван Дедијер? Али његов отац Јевто није био политичар.

Стојан Прибићевић, син Светозара Прибићевића.

Стојан Прибићевић - Gamma
[u]https://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=310&cl=33[/u]
Dr Kosta Nikolić [i]„Mač revolucije" - OZNA u Jugoslaviji 1944-1946[/i] [i](2)[/i][i] [/i]Obračun sa "reakcijom"
Стојан Прибићевић ступа на сцену као друга генерација политичара клана Прибићевић.
Прибићевић др Стојан (Stojan Pribichevich; 1905—1976), новинар и публицист. Дипломирао на Правном факултету у Београду, на којем је и докторирао 1932 код Слободана Јовановића. С оцем Светозаром отишао у емиграцију (Париз, Праг). После очеве смрти (1936) одлази у САД, где је провео цео живот. Истакао се као публициста и новинар. Био један од шефова Титове пропаганде у САД. Истовремено, радио је за америчку обавештајну службу. У току II свјетског рата, својим новинским извјештајима из Лондона 1942/43. "потврђује да су истините вести о сарадњи Д. Михаиловића са Италијаним а и квислинзима, а да оружану борбу против окупа тора воде снаге НОП-а". /НАП: Цитирано из "Титових сабраних дела", шта год то подразумевало/. Као дописник Удружене америчке штампе, дошао на ослобођену територију Југославије и у ВШ НОВЈ у априлу 1944. Приликом десанта на Дрвар (25. маја 1944) био је заробљен од Немаца, па после неколико сати одробљен или пуштен. Послије 1945, у вријеме хладноратовског напада западне штампе на Југославију, остао је "привржен својој старој домовини", односно Титу.

Цитат:Stojan Pribićević, saradnik O S S pod šifrom »Gamma«, u jednom od

svojih brojnih izveštaja vratio se na istu temu, k a d a je analizirao raz
govor sa svojim stricem Adamom Pribićevićem: »Tek juče čuo sam
sledeći komentar jednog britanskog obaveštajnog oficira: 'Gledajte šta
rade Amerikanci: Titu su rekli da će slati misiju kod Mihailovića samo
da izvuku svoje avijatičare i da prikupe obaveštenja iz prve ruke o
četnicima. Oni uveravaju Tita da neće pružati nikakvu vojnu pomoć
Mihailoviću, da neće biti nikakve politike i p r v o što urade, prokrijum-
čare Mihailovićevu misiju u Italiju, kako bi dejstvovali protiv Tita
i Šubašica. T o liči na prevaru'. Možete biti sigurni da će Britanci u celosti
iskoristiti tu kartu u igri sa Titom i ja Jako sumnjam u mudrost ovih
američkih oficira sa nezgrapnim mozgom koji p r a v e glupe greške kada
pokušavaju da nadmudre Britance.«*^

https://hrcak.srce.hr/file/280840
D U Š A N B I B E R N e u s p e h j e d n e misije Američki potpukovnik OSS Robert McDozvell u štabu Draže Mihailovića 1944. god.

Цитат:Неки стручњаци у иностранству још увек су забринути због „српско-хрватског грађанског рата“. Уколико сам могао да видим, тај се „грађански рат“ води у њиховој машти, а не на терену. Ја не примећујем у Југославији никакву борбу између два народа, две вере, две покрајине, или две друштвене класе. - Стојан Прибићевић о приликама у Југославији 1944
[font=georgia]Неки стручњаци у иностранству још увек су забринути због „српско-хрватског грађанског рата“. Уколико сам могао да видим, тај се „грађански рат“ води у њиховој машти, а не на терену. Ја не примећујем у Југославији никакву борбу између два народа, две вере, две покрајине, или две друштвене класе.
                         Стојан Прибићевић о приликама у Југославији 1944
[/font]
Стојан Прибићевић Грађански рат нисам видео)

Иначе, Хрвати су побили половину Прибићевића.

РЅ.

Извињавам се због проблема у постављању коментара.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 17 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним