Оцена Теме:
  • 9 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Домаћа и инострана литература о четничком покрету

Antikomunizam i antipartizanstvo, u krugovima istoričara
„mlađe generacije”, omiljena su tematika. Falsifikuju se ili negiraju
istorijske činjenice iz doba rata i avnojevske Jugoslavije.

Да ли вам је познато да је ико сем комуниста фалсификовао нешто?
Добро,да се не рачунају нацисти током рата.
Одговори

Иначе мазнули су моје слике, Бог зна колико сам платио да се доцрта шајкача Дражи на оној слици на стр. 25. Плус наравно ту колекцију слика.
Одговори

(16-06-2015, 09:53 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ево шта аутор хоће да докаже, према предговору:

U takozvanom periodu jednoumlja, jednopartijskom - komunističkom
sistemu vladavine, jugoslovenska istoriografija
je, navodno, bila pod uticajem komunističke partije, pa je u
najlepšem svetlu prikazivala i veličala pobedničku - partizansku
stranu. Četnički pokret je, istovremeno, u svim aspektima
delovanja prikazivan negativno. Takvo posmatranje i opis
događaja karakterističan je i za mnoge istraživače van zemlje.

Дакле, да није била под утицајем КПЈ. Smile

То чак није било ни писање "под утицајем КПЈ", то је било писање од стране КПЈ.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(16-06-2015, 09:50 PM)Милослав Самарџић Пише:  Пре неколико дана изашла је књига још једног удбаша, у издању Субнора, исто има реч ''истина'' у наслову, нешто као ''Истина о четничким злочинима''. Тврди се да је бројка у Србији 8.000 (жртава четничких злочина). Био је у ''Политици'' афирмативан приказ ове књиге, јуче.

Наслов књиге је ''Четнички злочини у време Другог светског рата''

„Признајем, уморан сам и помало згађен на крају ове књиге“ Кез, написао је у завршници писац Миленко Ковачевић, у време рата млади Скојевац у Мачви а потом на разним дужностима у Државној безбедности до краја 1974. године.

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(16-06-2015, 09:11 PM)Николај Пише:  Сигурно ће бити много тога непознатог (почевши од оригиналног наслова)! Blush

Непознати извор му Грба Кез
Одговори

(16-06-2015, 09:53 PM)Милослав Самарџић Пише:  u
najlepšem svetlu prikazivala i veličala pobedničku - partizansku
stranu. Četnički pokret je, istovremeno, u svim aspektima
delovanja prikazivan negativno. Takvo posmatranje i opis
događaja karakterističan je i za mnoge istraživače van zemlje.

Дакле, да није била под утицајем КПЈ. Smile

Типична комуњарска фора, заменом теза и подметањем иде се на неупућеност публике.

Наиме, не постоји дело писано изван земље (осим у земљама совјетског блока, можда), чак ни у старим историографским радовима, које четнике "у свим аспектима" приказује негативно, или партизане "у најлепшем светлу".
Одговори

(16-06-2015, 11:49 PM)Шумадинац Пише:  
(16-06-2015, 09:50 PM)Милослав Самарџић Пише:  Пре неколико дана изашла је књига још једног удбаша, у издању Субнора, исто има реч ''истина'' у наслову, нешто као ''Истина о четничким злочинима''. Тврди се да је бројка у Србији 8.000 (жртава четничких злочина). Био је у ''Политици'' афирмативан приказ ове књиге, јуче.

Наслов књиге је ''Четнички злочини у време Другог светског рата''

„Признајем, уморан сам и помало згађен на крају ове књиге“ Кез, написао је у завршници писац Миленко Ковачевић, у време рата млади Скојевац у Мачви а потом на разним дужностима у Државној безбедности до краја 1974. године.
Да није рођак академика Душана Ковачевића, Бајићевог рецензента?
Он је такође из Мачве.
Одговори

Chicot Пише:Наиме, не постоји дело писано изван земље (осим у земљама совјетског блока, можда), чак ни у старим историографским радовима, које четнике "у свим аспектима" приказује негативно, или партизане "у најлепшем светлу".
Нисам сигуран да сам схватио твоју реченицу: да ли тврдиш да у иностранству и посебно на Западу величају четнике и критикују Титове партизане?
Ако је тако, онда се вараш!
Углавном изван земље у књигама се понавља иста комунистичка верзија, да Титови партизани бескомпромисно су се борили против Немаца и ослободили земљу и остали су били сарадници и фашисти...
То чак у Италији где људи би требали да буду критични због њихових злочина над Италијанима.
Додуше, хвалоспев да "југословенски комунизам зна радост за животом" нису измислили у Совјетском Савезу!
Одговори

У Италији да, али у Британији и Америци више углавном није тако. Ваљда зато што су у Италији дуго владали социјалисти. А можда и због Франка Нера.
Одговори

Лука, не варам се. Наравно, има књига које пишу афирмативно о комунистима и/или негативно о четницима. Али ја кажем да нема књиге која иде у екстрем, да се пише апсолутно негативно о четницима и апсолутно позитивно о комунистима.
Изабери неколико књига које су најафирмативније по комунисте, па простудирај полако. Предлажем ти Меклина, Клисолда и Баркер, за почетак, видећеш да ни код њих нема тога. Иначе, поред те три, нећеш наћи још много, које комунисте приказују позитивно.
Одговори

(20-06-2015, 10:28 PM)Милослав Самарџић Пише:  У Италији да, али у Британији и Америци више углавном није тако. Ваљда зато што су у Италији дуго владали социјалисти. А можда и због Франка Нера.
То је апсолутно тачно. (Не због Франка Нера Smile) Заиста левичари у Италији и не само ту имали су велики утицај над културом.
У једном школском уџбенику из мог доба на пример показивали су мапу са делом југословенске територије који је наводно био под контролом партизана, а о четницима ни говора.
Међутим, мислим да има и нешто другог.
У документарцима о рату у Југославији, често прикажу онај снимак са Титом и британским официрима у оној спиљи, претпостављам код Дрвара. Како то могу западни историчари да објасне, док су Савезници подржали Тита у рату против Немаца, да је он углавном водио рат против других домаћих формација за власт у земљи?

Шико,
Претпостављам да у англосаксонском свету људи су опрезнији у подршци комунистима, међутим и код њих има афермативних дела о Титовим партизанима.
Као прво Черчил, Дикин и Меклин су сви написали своје мемуаре у којим су оправдали своје деловање, што је било, уз саму фактичку подршку Титу, јака основа за пропартизанску публицистику.
Код њих је такође објавио своја дела Јоже Томашевић, за којег знате колико је негативно за четничку страну.
Што се тиче Клисолда и осталих, нека дела је тешко налазити у тржишту. Ја сам на пример безуспешно тражио Бергвинову књигу, за коју сте овде чини ми се позитивно говорили.
А имам једну Титову биографију коју је написао енглез Џаспер Ридли. Она је објављена током деведесетих и тада је била у свим већим књижарама. Тај аутор је оправдао сваки потез Тита, и као вођа партизана и као државник. Штавише он је написао о четницима најгоре ствари, да су били неактивни у односу са Немцима и чак сарадници, да су масовно убијали муслимане и да је Михаиловић дао наредбе по том питању...
Ја бих чак рекао да је у тој биографији тендензиозан у вези са савременим дешавањима: он уствари води паралелу између „злочина четника“ у другом светском рату и оних у последњем рату.
Уствари западна публицистика је о Титу причала скоро увек хвалоспеве: да је поразио Немце, да се супротставио Стаљину, да је дао својој земљи хуманији режим од осталих у источној Европи и поготово у деведестим годинама да је пружио дуги период мира а после је дошао Милошевић и...

Успут, постоји један ратни филм, холивудски, са млађим Херисоном Фордом и неким другим познатим глумцима. Можда знате тај филм. У њему су они неки амерички специјалци који су дошли у окупираној Југославији како би подигнули у ваздух једну хидроелектрану. Они долазе у контакт са четницима који их доведу у своје село а ту се открива да су они у сарадњи са Немцима. Једна девојка из тог села је чак љубавница немачког официра, међутим она је уствари партизанка и доводи их до партизана који им помажу у њиховом потезу.
Дакле, и у том америчком филму партизани борци за слободу а четници негативци.
Одговори

Југо-држава је утрошила огромне паре на пропаганду и лажну историју и на домаћем терену и у иностранству.

У више амерички књига (педесете и шездесете) нашао сам доста материјала са објективним гледањем на ствари, на судионике у сукобу, ко је ко итд.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

(22-06-2015, 07:11 PM)ЛукаЛоко Пише:  Успут, постоји један ратни филм, холивудски, са млађим Херисоном Фордом и неким другим познатим глумцима. Можда знате тај филм. У њему су они неки амерички специјалци који су дошли у окупираној Југославији како би подигнули у ваздух једну хидроелектрану. Они долазе у контакт са четницима који их доведу у своје село а ту се открива да су они у сарадњи са Немцима. Једна девојка из тог села је чак љубавница немачког официра, међутим она је уствари партизанка и доводи их до партизана који им помажу у њиховом потезу.
Гледао сам. Тај филм се овде ретко приказује јер је та партизанка ћерка партизанског команданта. Smile
Одговори

(22-06-2015, 07:11 PM)ЛукаЛоко Пише:  Успут, постоји један ратни филм, холивудски, са млађим Херисоном Фордом и неким другим познатим глумцима. Можда знате тај филм. У њему су они неки амерички специјалци који су дошли у окупираној Југославији како би подигнули у ваздух једну хидроелектрану. Они долазе у контакт са четницима који их доведу у своје село а ту се открива да су они у сарадњи са Немцима. Једна девојка из тог села је чак љубавница немачког официра, међутим она је уствари партизанка и доводи их до партизана који им помажу у њиховом потезу.

"Снага 10 са Наварона" . . . то је тај филм . . .

Али он је већином и снимљен у СФРЈ . . .

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним