14-12-2013, 01:15 AM
(12-12-2013, 02:51 AM)Chicot Пише: ...
Укратко скуп предрасуда, погрешног закључивања на основу нејасних и половичних информација и тенденциозна интерпретација. Наравно, када су ствари постале јасније, било је касно за неку рекапитулацију, али су Ултра подаци су дошли као фино покриће за промену политике до које је дошло независно од (не)поузданих сазнања о војном значају југословенске гериле у целини.
Волео бих да видим примере ухваћених немачких депеша на основу којих су Британци извлачили закључке и правили анализе ефективности "разних група" отпора, јер кад год се у конкретном случају позову на информације из Ултре, испостави се да се "обрађени подаци" никако не уклапају у стање на терену које нам је познато из других извора.
...
Да се не бих завлачио у приче о СОЕ комунистима из Каира и британској наивности, суштина ове теме је и у следећем:
Колико ја знам (а требало би), одсек за дешифровање порука кодираних енигмом је био ВРХУНСКА ВОЈНА ТАЈНА британије.
И то током целог рата!
Само дешифровање је вршено на једном месту, а поруке упућиване директно чирчили. Значи уопште нема НИКАКВОГ места да је баба сера била неинформисана, бар о садржају тих текстова.
Али добже, нетко мисли да ће да гледа у енглеске књиге, шта је енглеска радила по свету. Ево само што не објаве истину...

(13-12-2013, 09:16 PM)ватхра Пише: Ево пар страна из Хинслијеве књиге, пошто је овде изгледа нико није видео.
...
А кој ће ми купусара тог хинслине?
(13-12-2013, 09:27 PM)Chicot Пише: ...
Ма, и овде сте ме "ражаловали" до редова
Кад сте променили? тек сад видех.
Дам ти чин поднаредника одма, што се мене тиче.
Е да има чин: Стаљиниста!
тоб било добже, Врло Добже...!

(13-12-2013, 11:26 PM)ватхра Пише: ...
Око 40 страна је посвећено Југославији, а један том има од 500 до 1000 страна.
Јер није масна артија?
...
Ајд што Вхатра титоиста, воле да чита енглезе, то да разумем. Али не разумем Четнике који се позивају на енглеске басне. Ја колико знам, енглези су све рекли још 1943-5, па коме се шта чини, или причињава да су мислили, то бих оставио етно психолозима и неуропсихијатрима. А поготову што енглези од пре и 1805. до данас, што се тиче Срба имају само једно мишљење.
Како им је и данас и јуче мишљење невиђено реално о Српству, онда не бих одбацио ни бабске приче, да им је и у 2. рату мишљење било такво: "Према потреби енглеске."
Има и бајка о откривању истине, кроз (закоњски) рок од 30-50-100 година, али мислим да рачуњају на то да Срба неимадне до таде.
Мислим и да ће се захебу...

(14-12-2013, 12:55 AM)Chicot Пише: ...
Онда произилази да је и квантитет и квалитет дешифрованих порука одавде сразмерно мали. Велики је ризик за информације које не могу да помогну да се преломи рат.
Хедер Вилијамс пише да су поруке које су хватане на овим просторима од релативно малог значаја, јер се односе на комуникацију локалних команданата и да као такве нису могле утицати на планирање и одлуке Савезника.
И овај податак који сте навели говори о томе: у односу на укупну важност Ултре и обим материјала који је понудио Хинсли, Југославија је готово безначајна. Према томе, док се не докаже супротно сумњам да је количина материјала која је сакупљена тим путем била довољна за озбиљне стратешке анализе и доношење радикалних и пресудних одлука - војних, политичких, небитно - независно тј без консултовања свих других извора (а други извори причају сасвим другу причу).
Тачно је да је рад енигме био веома тајан и све то...
Али није тачно да је мало података прикупљено о овом нашем простору. Прво јер је енигма била готово на четном нивоу, а друго јер су англези овде били веома заинтересовани да боду носем. Ако ништа друго, зарад припреме Балканског фронта, о којем угушисте на другим темама. Па сад сами себи скачете у стомак. Свеједно, ни случајно не стоји да је овај простор офрље изучаван од енглеза. Ако ништа друго, због северне Африке и италије.
Геополитику да елегантно заобиђемо...
Укратко, боље гледати те "друге" изворе, него пробране помије.