Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Нисте до краја у праву ни један, ни други.
Прво : проблем је што је аутентична грађа из Дражине архиве уништена 1941 године. Ту би тачно видели када је Чича дефинисао проблем комуниста. Друго: а везано је за прво је што је Броз дошао на готово у Ужице, и што се тиче новца и што се тиче оружја.
Дакле, ту треба истражити, а резултат би требало да је у том оквиру да седење комуниста по градовима, а четничко ратовање на фронту, неће бити узрок , већ само повод сукоба.
Хоћу да кажем да је Дража од самог почетка разумео да је Броз био у дослуху са Немцима, али је морао да игра " пипиревку" једно време, јер су комунисти били у бољој позицији што се тиче оружја и новца.
Јасно је и да Броз није имао илузија, али је погрешно проценио Чичу, мислећи сво време те 1941. године да он не разуме Брозову улогу.
Оно што збуњује историчаре је што је Дража од јуна 1942. године одредио комунисте за противнике број 1, па из тога изводе закључак да је тек тада схватио шта комунисти хоће. Заправо, он је тек тада видео у Црној Гори и Херцеговини да су они спремни да користе крајње методе, попут усташа, да би остварили своје циљеве и морали су бити под хитно бити заустављени. Али, смисао њихове појаве у устанку 1941. године, Дража је схватио од самог почетка.
Дозвољавам, наравно, да би још требало истраживати у овом смеру.
Одговори

Наравно да би се многи одговори нашли у Дражиној архиви из 41. али у одсуству истих тражимо друге изворе.

Дража је од самог почетка појаве комуниста знао шта је њихова намера и зато је већ тада решио да их уништи. Како би намеру претворио у дело ангажовао је команданта жандармерије пук. Тришића који је долазио на тајне састанке на РГ. Даља дешавања су позната.

Када је тај план пропао са комунистима се морало тактизирати. Тада су они већ узели маха. Ситуација се погоршала након њиховог уласка у Ужице и приступа двема кључним институцијама које су потпомогле њихово јачање, банка и фабрика оружја. Остаје нерешено питање колико је Броз потрошио новца из банке а колико из сопствених прилива.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(06-04-2018, 08:15 AM)Перун Пише:  Ситуација се погоршала након њиховог уласка у Ужице и приступа двема кључним институцијама које су потпомогле њихово јачање, банка и фабрика оружја.

С тим, да те институције нису "помагале" Брозу, него су комунисти једноставно упали у њих и преузели контролу.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(06-04-2018, 08:34 AM)Николај Пише:  
(06-04-2018, 08:15 AM)Перун Пише:  Ситуација се погоршала након њиховог уласка у Ужице и приступа двема кључним институцијама које су потпомогле њихово јачање, банка и фабрика оружја.

С тим, да те институције нису "помагале" Брозу, него су комунисти једноставно упали у њих и преузели контролу.

Наравно, нисам ни мислио да је било другачије.

Претходни постови односили су се на грађански рат четници-партизани. Иначе, за почетак грађанског рата на територији КЈ везује се за проглашење НДХ, али то је друга прича.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Господине Самарџићу, на данашњи дан Немци су бомбардовали Београд.
Да ли је тачно да је за 6. април 1941. председник владе ђен. Симовић заказао венчање своје кћерке ?
Одговори

(05-04-2018, 07:57 PM)Pravda Пише:  Г. Самарџићу да ли знате нешто о борбама између Четника и Немаца ,октобра 1943. у Новој Вароши?Немци су тада спалили и један хотел.
Не знам детаље.
Одговори

(06-04-2018, 01:33 PM)Ултрадесничар Пише:  Господине Самарџићу, на данашњи дан Немци су бомбардовали Београд.
Да ли је тачно да је за 6. април 1941. председник владе ђен. Симовић заказао венчање своје кћерке ?
Није тачно. Објављено је у новинама да је заказано венчање, али то је била шифра да ће БГ бити бомбардован. Рибникар је нешто петљао, питај Бенита, он зна детаље.
Одговори

Објаснио сам на теми Квиз , ту целу ситуацију, па може да се прочита.
Одговори

Гдине Милославе, да ли је 15. септембра 1943. Фелбер наредио да се у селу Високо бомбардује школа, јер је имао обавештење да се тамо налази Дража са својим командантима? Шест "штука" је учествовало у нападу

Ово сам прочитао у књижици "За Краља и Отаџбину 1941-1945" од Душана Пандуровића и Ђуре Јаношевића, стр 26. Ту се наводе борбе између Југословенске војске и окупатора по датумима и годинама. И шта мислите о овј књижици?
Одговори

Јесте, то сам и ја цитирао, према Авакумовићу.
Нисам видео ту књижицу.
Одговори

Село се зове Висока.
Имам ту Пандуровићеву књижицу. То је он пописао те борбе, јер му у оно време нико није веровао да су се четници тукли са Немцима.
Одговори

gosn Samardžiću,

Jedno pitanje: Već duže od trideset godina se boriš za istinu o četničkom pokretu.

Kakvo je tvoje mišljenje koliko si doprineo da se negativna slika i svest o četničkom pokretu u srpskom društvu promeni?

Hvala.

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

(09-04-2018, 08:29 PM)Mekenzi Пише:  gosn Samardžiću,

Jedno pitanje: Već duže od trideset godina se boriš za istinu o četničkom pokretu.

Kakvo je tvoje mišljenje koliko si doprineo da se negativna slika i svest o četničkom pokretu u srpskom društvu promeni?

Hvala.
Ух, тешко питање за мене, тешко је свој рад оцењивати.
Шта ти мислиш?
Статистички, ''Погледи'' су штампани у више милиона примерака укупно (200.000 по једном броју највише), а књига мојих и у издању ''Погледа'' укупно штампано је преко 300.000 (један наслов највише 17.000, тј. имали смо три књиге по 17.000). Дакле статистички, у штампаним медијима, на ову тему, ''Погледи'' су дали највише.
Ипак, књиге и новине долазе до мањег броја грађана, зато смо се и окренули филмовима.
Све у свему, мислим да је то питање за друге.
Одговори

Чини ми се да најмање слика има са југа Србије,шта је раѕлог томе,и где се моѕе наћи неко обимније дело о милешевском корпусу,поѕдрав.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 4 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним