Оцена Теме:
  • 4 Гласов(а) - 4.5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Како су четници шифровали депеше

(28-10-2022, 01:50 PM)Chicot Пише:  Немци су, наравно, читали и четничке и партизанске радио поруке прилично редовно. Чак и после увођења фамозне дупле шифре.
Енглеске ручне шифре , дупле, су такође читали у великом обиму. Све је то смешно са криптографског аспекта.
То не значи да су били у могућности да ухвате и декриптују баш сваку поруку у етру и нисам сигуран да је тачна немачка процена / 95%  једноструко и око 50% двоструко шифровање/ али свакако није био бог зна какав изазов за немачке стручњаке.

Подсети ме за доказе да су Немци дешифровали четничке дупле шифре?
Јел има нека, да видимо?
Одговори

Имам декрипте - Енглези декриптовали немачке поруке који се позивају на пресретнуту четничку комуникацију. Ту су и поруке директно од Михаиловића - 2-3 сам већ користио у оним чланцима. 
Имам документе интерне комуникације британских сервиса где кажу отприлике - Михаиловић јеупозорен па је  схватио да су му Немци упали у радио систем. Прешао је на двоструку транспозицију и променио кључеве, али су му Немци опет у року од 7 дана упали у систем.
Чак су и Немци имали детаље о томе да Михаиловић има од Енглеза независну комуникацију са Америком. 
Такође имам једно 750 страна докумената који су посвећени томе - праћење рада немачких "Y" сервиса (рад на прислушкивању и декриптовању непријатељских радио порука).
Постоје аутори, попут Карчмара , Милаца и других који су из заплењених немачких докумената (у Америчком архиву) изнели чврсту аргументацију у прилог томе.
Више него довољно за недвосмислен закључак да Немци јесу током целог рата упадали у систем веза и четника и комуниста. 
Ја само немам довољно грађе за статистичку анализу у којој мери су били успешни. Зато оне изјаве заробљених Немаца датим Америма после рата узимам са дозом резерве - оно око 95% просте, и 50% двоструке шифре.
Одговори

Вечерас ћу поставити цео транскрипт документа око Јевђевића
Одговори

Chicot, мене занимају немачке дешифроване поруке у размаку од септембра до децембра 1942. Има ли нешто о степену саботажа и диверзија и како Немци на све то гледају. Да ли су те немачке поруке доспеле код Британаца?
Одговори

Писали смо о томе овде пре више година. Немачка прислушна служба навела је да је дешифровала негде око четири посто, пишем напамет, кад су у питању просте шифре.
За дупле није било доказа тада...
Имам све сачуване четничке депеше, ,око 70.000, па можемо да упоредимо да ли је та и та депеша заиста ту и ту.
Одговори

Самарџићу,
Немачка птислушна служба - чије извештаје имам - је наводила колико порука и колико кључева је декриптована.
Код вас је то, са врло слободним преводом, постало да су кључеви декриптована поруке.
Одговори

(28-10-2022, 06:15 PM)Chicot Пише:  Вечерас ћу поставити цео транскрипт документа око Јевђевића

Јевђенијевића, пардон. Изгутао сам слова на телефону  Креза

Дакле, извештај АгЕ за команданта Југоистока од 3. новембра, 1944
а) вођен разговор уживо са четничким делегатом уз главног штаба Михаиловића, мајором  Јевђенијевићем о следећем:
1 четници ће бити пратња и подршка Немцима у њиховом продору до Сарајева
2. када се разјасни ситуација са савезничким штабом четници ће одмах
 - напредовати ка северу уколико се (бивша) Југославија преда бољшевизму
 - остати до тада у околини Сарајева  да се боре против Тита, уколико Енглези, уз договор са Русијом, прогласе бившу Југославију независном.
3. уколико се друга ставка под 2 покаже тачном, четници неће марширати ка обали већ ће прихватити немачку понуду за снабдевање у случају потрешкоћа са снабдевањем
4.као основу за преговоре тражено да ДМ врати 20 немачких официра и 300 војника и подофицира који су држани заробљени као таоци
б) интерна ситуација. Напето на источном и северном фронту захваљујући оснажењу Титових снага , мобилизацији и концентрацији свих четничких снага, граничних снага и других јединица. Могућ пробој само уколико се непостојани, готово негативног става  четници, спрече да ступе у отворену борбу против окупационих снага. Сазнајемо из прислушкивања ( Y service) да би било погрешно потценити ситуацију  из представљеног   ( as depicted ). Због тога, намера је по сваку цену, преговорима и давањем ограничене помоћи, одржати неутралан став четника, барем док се  главнина снага не извуче до рејона Сарајева и Мостара. Из тог разлога, за противуслугу за пуштање немачких официра и војника, тројици четничких официра дозвољено да се упуте ка Албанији и Скадру. Мора се ризиковати да ступе у контакт са савезницима у северној Албанији, јер су у супротном други, неконтролисани начини (да оду) могући.
в) општи утисак  - мајор Јевђенијевић је фанатични националиста разочаран савезничким односом према четницима. У тој ограниченој ситуацији је дошло до сагласности са немачким захтевима на бази заједничког интереса. Нема говора о томе да му се верује. Постојала је потреба да се вештим преговорима и чврстим војним притиском ДМ спречи да промени страну.

То је цео документ.
Одговори

(28-10-2022, 09:11 PM)Александар Динчић Пише:  Chicot, мене занимају немачке дешифроване поруке у размаку од септембра до децембра 1942. Има ли нешто о степену саботажа и диверзија и како Немци на све то гледају. Да ли су те немачке поруке доспеле код Британаца?
Има понешто. Да се врше саботаже на споредним пругама, да се се на главној рути за Солун врше саботаже и диверзије у Бугарској окупационој зони, дакле на југу. Стрељали су таоце у новембру или децембру због тога. Има и о саботажи рудника антимона. Па је ухваћена чак и порука Хитлера за питањима и захтевима да се починиоци нађу и казне... Има чак понеких да су идентификовали четнике као нападаче западно од Дрине, што рецимо нисам очекивао. И то баш има онако десетак, петнаестак случајева да постоји у декриптима.
Одговори

(28-10-2022, 10:13 PM)ватхра Пише:  Самарџићу,
Немачка птислушна служба - чије извештаје имам - је наводила колико порука и колико кључева је декриптована.
Код вас је то, са врло слободним преводом, постало да су кључеви декриптована поруке.

Код Авакумовића.
Хајде једну депешу за пример...
Одговори

(28-10-2022, 09:20 PM)Милослав Самарџић Пише:  Писали смо о томе овде пре више година. Немачка прислушна служба навела је да је дешифровала негде око четири посто, пишем напамет, кад су у питању просте шифре.
За дупле није било доказа тада...
Имам све сачуване четничке депеше, ,око 70.000, па можемо да упоредимо да ли је та и та депеша заиста ту и ту.
Да ли мислиш на оно од раније, што си се позивао на Авакумовића? Апсолутно сам сигуран да то није тачно и да је негде омашио, у преводу или разумевању.
Одговори

(28-10-2022, 10:25 PM)Chicot Пише:  
(28-10-2022, 06:15 PM)Chicot Пише:  Вечерас ћу поставити цео транскрипт документа око Јевђевића

а) вођен разговор уживо са четничким делегатом уз главног штаба Михаиловића, мајором  Јевђенијевићем о следећем:
 - остати до тада у околини Сарајева  да се боре против Тита, уколико Енглези, уз договор са Русијом, прогласе бившу Југославију независном.
3. уколико се друга ставка под 2 покаже тачном, четници неће марширати ка обали већ ће прихватити немачку понуду за снабдевање у случају потрешкоћа са снабдевањем
4.као основу за преговоре тражено да ДМ врати 20 немачких официра и 300 војника и подофицира који су држани заробљени као таоци
б) интерна ситуација. Напето на источном и северном фронту захваљујући оснажењу Титових снага , мобилизацији и концентрацији свих четничких снага, граничних снага и других јединица. Могућ пробој само уколико се непостојани, готово негативног става  четници, спрече да ступе у отворену борбу против окупационих снага. Сазнајемо из прислушкивања ( Y service) да би било погрешно потценити ситуацију  из представљеног   ( as depicted ). Због тога, намера је по сваку цену, преговорима и давањем ограничене помоћи, одржати неутралан став четника, барем док се  главнина снага не извуче до рејона Сарајева и Мостара. Из тог разлога, за противуслугу за пуштање немачких официра и војника, тројици четничких официра дозвољено да се упуте ка Албанији и Скадру. Мора се ризиковати да ступе у контакт са савезницима у северној Албанији, јер су у супротном други, неконтролисани начини (да оду) могући.
в) општи утисак  - мајор Јевђенијевић је фанатични националиста разочаран савезничким односом према четницима. У тој ограниченој ситуацији је дошло до сагласности са немачким захтевима на бази заједничког интереса. Нема говора о томе да му се верује. Постојала је потреба да се вештим преговорима и чврстим војним притиском ДМ спречи да промени страну.

То је цео документ.

ОК, хвала.
Шта ово доказује, сем да је Јевђенијевић, као обавештајац, мувао шта и како је знао?
''Сазнајемо из прислушкивања'' није довољно да бисмо знали да су провалили неку депешу са дуплом шифром. Дража је имао и даље отворене поруке за Америку, за медије. Појединци су ид аље слали просте шифре, кад није било времена да праве дупле.
Да, четници су заробили 300 Немаца у операцијама у Босни септембра 1944.
Одговори

''Сазнајемо из прислушкивања'' - то се каже и када се крије неки појединац, информер, или нека веза.
Одговори

(28-10-2022, 10:39 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(28-10-2022, 10:25 PM)Chicot Пише:  

То је цео документ.

ОК, хвала.
Шта ово доказује, сем да је Јевђенијевић, као обавештајац, мувао шта и како је знао?
''Сазнајемо из прислушкивања'' није довољно да бисмо знали да су провалили неку депешу са дуплом шифром. Дража је имао и даље отворене поруке за Америку, за медије. Појединци су ид аље слали просте шифре, кад није било времена да праве дупле.
Да, четници су заробили 300 Немаца у операцијама у Босни септембра 1944.
Не, ово ништа не доказује, везано за моју тврдњу да су Немци хватали и поруке двоструко шифроване. И каже се из "личних преговора".
 Обећао сам само да ћу поставити транскрипт документа немачких преговора са Јевђенијевићем, због дискусије са Ватром коју си имао.
Одговори

(28-10-2022, 10:41 PM)Милослав Самарџић Пише:  ''Сазнајемо из прислушкивања'' -  то се каже и када се крије неки појединац, информер, или нека веза.
Милославе, постоји у блечли парку евиденција и за то, којом су терминологијом упућивали на сазнања из прислушкивања, кроз периоде рата  Smile
Немци су у почетку били брљиви и бахати, нису били довољно конспиративни, или су пак превише отворено причали о томе. Током рата, Немци су мењали сигурносне процедуре, шифре, кључеве, радили на додатном обезбеђењу, па се са сваком променом, мењао и тај поступак. Зато Савезници имају "црне рупе" у неколико случајева. Пред сам рат,  пред саму велику операцију или нови фронт, крајем 1941, крајем 1943, крајем 1944...
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним