Оцена Теме:
  • 9 Гласов(а) - 3.89 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Састанак у Тополи 11. августа 1944. године

(11-02-2018, 05:23 PM)Перун Пише:  Ово је јул/август 44.

Је ли се Калабић састајао да Драгим Јовановићем?
Јесте.
Одговори

(11-02-2018, 05:57 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(11-02-2018, 03:38 PM)goks Пише:  
(11-02-2018, 03:33 PM)Милослав Самарџић Пише:  То место је прво било "сумњиво" за ову слику. Ишао сам тамо, носећи увеличану слику. Мислим да нема шансе да је то то.
Да поновим да њих тројица никад нису били у Тополи истовремено, а Нешко мислим да никад није ни био, током рата.

Где мислите да је настала ова фотографија ? Мислим да у Србији 1944. није било превише степеништа са додацима за тепих, поред два прозора обраслих бршљеном. Не би требали имати проблем идентификовати та места с обзиром да се додаци за тепих на степеништима нису стављали баш на сваку зграду. Свакако није било ни у једном селу.

И ја сам био на истом месту, само су моји закључци другачији.
Је ли ово зграда на врху, десно од цркве, где је живео принц Томислав?

То је тај објекат. Краљева вила или Вила Краља Александра

Линк
Одговори

Да, то је то, свака част. Ја сам гледао испод парка, нисам се сетио ове виле. Зато сам питао јел оно иза гробља.
И ја мислим да имамо место сликања. Било би добро да се на истом месту направи иста слика, три човека доле један у вратима, па да се упореди. Као оријентир може да послужи Калабићева висина, 180 цм, а Шваба је сигурно био нижи, можда 165.
Одговори

Правда је у праву кад је говорио о висини. Како сам ја срачунао онако на брзину, висина Немца је негде око Калабићевог пупка
Одговори

Налепљени су сви,ја мислим да су сликана само улазна врата и степенице,па су на ту слику додати сви ликови.Код наших лица су мутна ,боље се види лице оног Немца и ако стоји иза њих на врху степеница,још плус патуљак.Blush
Одговори

(11-02-2018, 10:00 PM)Pravda Пише:  Налепљени су сви,ја мислим да су сликана само улазна врата и степенице,па су на ту слику додати сви ликови.Код наших лица су мутна ,боље се види лице оног Немца и ако стоји иза њих на врху степеница,још плус патуљак.Blush

И ја сам мислио да је тако али изгледа да није. Погледај сенке иза тројице четника.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Ем је Немац патуљак, ем му је лице чистије од наших, а и руке Немца ми делују чудно
Одговори

Баш сад гледам сенке,нема их нигде сем између них нешто мало,а где су сенке са стране од Калабића и Недића?Ако је било јако сунце а тако ми делује,онда би сенке требале бити много видљивије,са Калабићеве стране нема сенке у опште,док код Нешка нешто мало,али то се све може лако обрадити,ко је експерт за фотографију.Не знам ,Самарџић је сто пута написао да Нешко Недић никада није био у Тополи.
Одговори

Ko bude dokon da proverava slikanjem, nek obrati pažnju da je kamera na visini 1-2 stepenika od vrha, odnosno oko 1,2 m visine. Možda je slikano onim starim aparatom sa dva sočiva, kroz koji se gleda odozgo.
Одговори

Па да,ко буде докон ,јел да?Ја би се спустио падобраном ако треба,само да се докаже већ једном да је та слика чист Комунистички фалсификат.Ако јесте то место, лако се потрефи угао за сликање,него како оног патуљка да израчунамо?Е то је гледано са тачке здравог разума,не могуће !
Одговори

(11-02-2018, 10:43 PM)Pravda Пише:  Па да,ко буде докон ,јел да?Ја би се спустио падобраном ако треба,само да се докаже већ једном да је та слика чист Комунистички фалсификат.Ако јесте то место
лако се потрефи угао за сликање,него како оног патуљка да израчунамо?Е то је гледано са тачке здравог разума,немогуће !

Залуђује са камерама и угловима, појма тај са животом нема.
Одговори

Ако је то та зграда, онда четници стоје на другом степенику.
На коју страну свијета су окренута та врата? Питам ради сјенки и доба дана.
Одговори

(12-02-2018, 01:56 AM)posmatrač Пише:  Ако је то та зграда, онда четници стоје на другом степенику.
На коју страну свијета су окренута та врата? Питам ради сјенки и доба дана.
Браво!
На запад. То значи да је са десне стране четника север. Што ови који су монтирали нису имали у виду, па су ставили сенке као да је сунце тамо где никад није.
Одговори

Врло лако је данас установити кретање сунца на одређени датум на одређеном месту. Нпр. У прилогу је кретање сунца за локацију Краљеве виле на Опленцу (месту фотографисања) на дан 11. августа 1944. године. Сенке одговарају послеподневном и времену непосредно пред залазак сунца које је тог дана било у 19:48. Фотографија је настала између 18:00 и 19:48. односно можда и неки минут касније јер је светлост још јака у том периоду у августу.

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним