Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Највећа грешка ЈВ за време Другог светског рата

(13-09-2023, 10:54 AM)victoria Пише:  Милославе,да су ишли на уништење четника не би била само два сукоба.  Лука,олади мало да те не пошаљем на неко место.

Како да су ишли на уништење? Па пише у њиховим документима да су ишли. Била су само два сукоба јер су се четници предавали без борбе, хиљаде су заробили, предали партизанима, ови стрељали или оставили на робију, или мобилисали. Остали су побегли на запад.
Одговори

Значи да је било још негде сукоба ако су заробили хиљаде ?Први пут чујем да су заробљавали на хиљаде четника.Где је то било ? У Мачви и Рађевини није а нисам имао прилике да разговарам са бившим припадницима ЈВуО из других крајева.
Одговори

(13-09-2023, 11:39 AM)luka.luke Пише:  Извињавам се свима!

Викторија, ето ја тебе одмах шаљем у то мјесто.

М У 3 П М
Одговори

Занимљиво је да је након заузимања Београда 4.гардијски корпус ЦА прво добио наређење да се задржи у ширем рејону.Као да нису били сигурни у Титову способност да задржи и учврсти власт.То је на трагу оног Толбухиновог испада са тортом и изјаве том приликом изречене Титу у присуству највиших руководилаца партизанског покрета.
Одговори

(12-09-2023, 10:28 PM)luka.luke Пише:   Повратак у Србију је био самоубиство. Безизлана ситуација. Свеједно да ли ишли јужно куда су ишли или да су се враћали Озреном, иста би их судбина негдје чекала. Сваки наставак борбе је значио само горе страдање.

Страдање би се десило, само би по мојим проценама било много мање да су раније стигли у Србију, тј да су се одмах вратили преко Мајевице или да су прешли Дрину код Зворника. То би им уштедило доста дана и муниције. Овако су рутом преко Травника па до Херцеговине баш настрадали. 

Ово што Милослав каже, не знам каквог је успеха имало заваравање комуниста. Некако као да су се џабе шетали и патили од Озрена до пред Бања Луку. 
Црногорци су највише разочарали уопштено, не само те 1944.
Одговори

Након преласка Драже и Врховне команде у Босну крајем септембра код Бадовинаца још су данима у Мачви остале стотине припадника СГС и СДС.Цер скоро празан од било чије војске(већих формација).
Одговори

О заваравању комуниста је тешко говорити.Главнина ЈВуО је на походу кроз Босну била у домету партизанских авиона са аеродрома код Бањалуке а касније са мостарског аеродрома.
Одговори

(13-09-2023, 12:31 PM)victoria Пише:  Значи да је било још негде сукоба ако су заробили хиљаде ?Први пут чујем да су заробљавали на хиљаде четника.Где је то било ? У Мачви и Рађевини није а нисам имао прилике да разговарам са бившим припадницима ЈВуО из других крајева.
Ех, и ово први пут чујеш. Чини ми се да твоја генерација више воли да коментарише, него да се информише.
Одговори

Приближна смо генерација али заиста први пут чујем да је Црвена Армија било где заробила на хиљаде четника ?! То нисам нигде ни чуо ни прочитао.Где се то догодило ?
Одговори

Крушевац, Параћин, Свилајнац, Банат...
У Параћину је био логор за четнике.
Све би похватали да нису побегли.
Одговори

(13-09-2023, 02:57 PM)Monarhist Пише:  
(12-09-2023, 10:28 PM)luka.luke Пише:   Повратак у Србију је био самоубиство. Безизлана ситуација. Свеједно да ли ишли јужно куда су ишли или да су се враћали Озреном, иста би их судбина негдје чекала. Сваки наставак борбе је значио само горе страдање.

Страдање би се десило, само би по мојим проценама било много мање да су раније стигли у Србију, тј да су се одмах вратили преко Мајевице или да су прешли Дрину код Зворника. То би им уштедило доста дана и муниције. Овако су рутом преко Травника па до Херцеговине баш настрадали. 

Ово што Милослав каже, не знам каквог је успеха имало заваравање комуниста. Некако као да су се џабе шетали и патили од Озрена до пред Бања Луку. 

Објасните.
Одговори

(13-09-2023, 08:53 PM)ексрежисер Пише:  

Објасните.
Због лабилног става према комунистима, нећкања и неодговорности Ђуришића (Баћовићево кукање на њега), поприличне недисциплине, пукао им фронт на лето 44, очајно понашање у Босни, издаје Драже и ВК итд. 
Нека и други напишу мишљење.
Одговори

Стварно мислиш да би прешли Дрину, осим по неко појединачно или разбијене мање групе (као и са Зеленгоре)? Ја мислим да су управо то избјегавали. Односно  ишли су неприступачнијим теренима да не би били лака мета, али џаба. Живот уз патњу су продужили.
Одговори

(13-09-2023, 11:08 PM)luka.luke Пише:  

Стварно мислиш да би прешли Дрину, осим по неко појединачно или разбијене мање групе (као и са Зеленгоре)? Ја мислим да су управо то избјегавали. Односно  ишли су неприступачнијим теренима да не би били лака мета, али џаба. Живот уз патњу су продужили.
 Мислим да би се докопали Србије са мање жртава. Кретали би се нашом територијом а не непријатељском итд. Е сад колико мање, друго је питање.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним