Оцена Теме:
  • 4 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Непознате фотографије четничког "клања" цивила

Код закланих људи по правилу су отворене очи и уста (уста у готово 100 % случајева, јер се жртва бори за ваздух). Овај изгледа као да мирно спава односно фолира. А "кољач" држи нож са два прста.

Да је циркус види се и по овоме десно што маше штапом.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

И није му врат "крвав" него је очигледно сенка од ножа (погледати и положаје других сенки).

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

Људи па шта вам је?Види се по очима да чкиљи или ти жмури и вирка,и благо је насмејан.

Е ово је права слика клања од стране четника-по мени једина позната.Што каже Николај очи су широм отворене-уплашене а то се једино на овој слици лепо види.Остало је све циркус-глума!

Одговори

(09-10-2017, 12:03 PM)Николај Пише:  Код закланих људи по правилу су отворене очи и уста (уста у готово 100 % случајева, јер се жртва бори за ваздух). Овај изгледа као да мирно спава односно фолира. А "кољач" држи нож са два прста.

Овога су стварно ставили да мирно спава. Заувек. Не верује да је заклан али није жив.
Одговори

Сад сам мало дуже блејао у слику . . . Smile

(09-10-2017, 01:13 PM)Felix Пише:  И није му врат "крвав" него је очигледно сенка од ножа (погледати и положаје других сенки).

Нема везе ово са сенком,баш због самог положаја осталих сенки(доба дана),сенка ножа се неби ни могла видети . . . а друго ово је танка линија која се дели на двоје при дну . . .

(09-10-2017, 12:03 PM)Николај Пише:  Код закланих људи по правилу су отворене очи и уста (уста у готово 100 % случајева, јер се жртва бори за ваздух). Овај изгледа као да мирно спава односно фолира. А "кољач" држи нож са два прста.

Нека линија на врату постоји која се дели на двоје при дну,али некако изгледа као премала количина за праву крв . . . Нисам клао људе тако да не знам како у том тренутку изгледају (Баја) али можда је од шока у несвести . . . Али нога је у нелогичном положају за мртвог човека(ово би требало да представљала сликање по свршеном послу због тога држи онако нож),а успут ако је мртав што му ова двојица поред газе руке . . .

Све у свему,мени ово највише делује као послератни фото сешн . . .

П.С. Који аутомат четник носи?

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори

(09-10-2017, 04:33 PM)Бранке Пише:  Сад сам мало дуже блејао у слику . . . Smile

(09-10-2017, 01:13 PM)Felix Пише:  И није му врат "крвав" него је очигледно сенка од ножа (погледати и положаје других сенки).

Нема везе ово са сенком,баш због самог положаја осталих сенки(доба дана),сенка ножа се неби ни могла видети . . . а друго ово је танка линија која се дели на двоје при дну . . .

Ako uveličaš videćeš da je jedna linija te "krvi" zapravo majca ispod sakoa (bela) a druga senka. Uostalom, čak ni to nije pouzdano jer slika nije čista.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

(09-10-2017, 04:33 PM)Бранке Пише:  Нисам клао људе тако да не знам како у том тренутку изгледају (Баја)

Нисам ни ја, него кажем како изгледају након што су заклани, а то сам нажалост виђао.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Да ли се зна нешто о овој слици?Комунисти је подписују као Калабићеве четнике на делу у Тополи.Мени делује као позирање.Онако братски су притисли наводну жртву а жртва је у ствари статиста.А и не разумем што би се у опште сликали при таквом страшном чину.Нисмо ми усташе или муџахедини да се сликамо са одсеченим главама.
Извор:Милослав Самарџић
[Слика: image.png]
Одговори

Ни мени није јасан смисао ни контекст оваквих "шала". Поготово у рату.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

Мени та слика делује као показна вежба,на неким сликама се види да је било у шали.Да ли постоји неки документ ЈВуО у коме пише нешто о томе како треба да раде четничке тројке по наређењу под словом З.Мислим неко војничко правило о томе.Не верујем да су четници ДМ. икада сликали праве жртве.
Одговори

А ја све мишљах да су то Крџалије или комунисти.... ради пропаганде против ЈВуО Јок

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(24-03-2018, 12:03 PM)Громовник Пише:  Ни мени није јасан смисао ни контекст оваквих "шала". Поготово у рату.
Шта мислиш, који је први и највећи непријатељ војника?
Одговори

(24-03-2018, 11:35 AM)Pravda Пише:  Да ли се зна нешто о овој слици?Комунисти је подписују као Калабићеве четнике на делу у Тополи.Мени делује као позирање.Онако братски су притисли наводну жртву а жртва је у ствари статиста.А и не разумем што би се у опште сликали при таквом страшном чину.Нисмо ми усташе или муџахедини да се сликамо са одсеченим главама.
Извор:Милослав Самарџић
[Слика: image.png]
Пожешки корпус, војничка шала. Једног од ових умало нису осудили на смрт после рата, али је мајка овог што лежи посведочила да јој је син мобилисан у партизане и у том моменту негде од Сремсог фронта према Словенији. То ми је рекао Ивко Јовановић.
Одговори

(24-03-2018, 06:26 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(24-03-2018, 12:03 PM)Громовник Пише:  Ни мени није јасан смисао ни контекст оваквих "шала". Поготово у рату.
Шта мислиш, који је први и највећи непријатељ војника?

Кад су ,,докони”, увек гледају да праве неку зајебанцију.

Ево да вам испричам једну од таквих.

Борци Другог батаљона Златиборске бригаде имали су обичај да се, при обаквим ситуацијама, порву са командантом, ппор. Марком Нинковићем. Сваки од њих знао је кад је прави тренутак да ,,попусти” како би га Нинковић оборио. Тако, једном приликом дође неки баја, Креманац, и преврну Нинковића као да је мало дете. Овоме не би свеједно и потеже пиштољ на новомобилисаног четника. Срећом, остали су правовремено интервенисали тако да се све смирило.

Што се тиче оваквих фотографија могу слободно рећи да их има доста. Пре свега мислим на оне на којима двојица четника позирају, један са подигнутим рукама а други са упереном пушком. Такође, има и оних на којима један четник другима приноси каму под врат и сл. На оваквим фотографијама јасно је да је у питању шала и то се јасно види на основу осмеха на њиховим лицима. Комунистима није било у интересу да овакве фотографије доспеју у јавност јер ће народ увидети праву природу те ,,игре”. Зато су форсирали ове на којима ,,клање” изгледа мало реалније. Другим речима, само су се надовезали на љота - пропаганду. Али ако се мало боље загледамо видећемо да се ,,жртва” уопште не бори за живот, да је опуштена па чак и да десну руку држи на рамену ,,кољача”. Особа која ,,жртву” држи на ноге овом јачином стискања не би ни врапца.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним