(13-07-2015, 12:04 PM)Николај Пише: Ипак мислим да је Матић на обе.
Та слика је сигурно настала пре 21. децембра 1941, јер је тада Вучко рањен, а када се вратио из болнице у Београду, имао је чин капетана прве класе.
На слици је дакле капетан.
Ево шта пише Момчило Матић у једном необјављеном писму, када је живео у Француској:
4. Од почетка немачке окупације Србије до 9. новембра радио сам у књиговодству фабрике авиона УТВА, чије је седиште било пренето у Београд - улица Краља Фердинанда број 9.
5. 9. новембра 1941. године, на позив тадашег претседника Српске владе у окупираној Србији, армијског ђенерала Милана Ђ. Недића, прихватио сам обавезу - дужност успостављања реда, безбедности и организовања власти на територији у југозападном делу Србије.
Тога дана - 9. новембра 1941. године - изашао сам на терен и у непрекидним
покретима и борбама 1. децембра 1941. године стигао сам на југозападну границу окупиране Србије, која је била одређена при расподели територије Краљевине Југославије после априлског рата. Пређени простор југозападне Србије био је организован, власти свуда успостављене и дат основ безбедности становништва и територије. Простор, који сам тада покривао распоредом својих снага, био је организован и у пуној безбедности, а територија окупиране Србије, са југозападне стране, заштићена од упада и терора комунистичких банди, које су бекством прешле на суседне територије и отуда покушавале повратак у Србију. Према овом простору окупиране Србије, на који сам са својом снагом задржао 1. децембра 1941. године, налазиле су се територије распарчане Краљевине Југославије додељене:
а) РАТОМ УСТАНОВЉЕНОЈ НЕЗАВИСНОЈ ДРЖАВИ ХРВАТСКОЈ и
б) Окупационим трупама Италијанске војне силе.
Обе ове територије, нама суседне, биле су без организоване власти и без икакве безбедности становништва - владало је потпуно безвлашће. Сем у две-три утврђене вароши у дубини ових територија, у којима су се затвориле и у страху живеле окупационе снаге Италијанске војне силе, сав остали простор био је под контролом комуниста, који су терорисали незаштићено становништво.
Током децембра 1941. године и јануара 1942. године, ми смо са својим снагама
очистили обе ове територије и до 9. фебруара 1942. године, дошли на домак
УТВРЂЕНИХ ВАРОШИ. И ту смо организовали власт, осигурали безбедност
становништву и старали смо се о његовим потребама. Управа ових области остала је у нашим (мојим) рукама све до дана хапшења од стране ГЕСТАПО-а, а на територијама је владао ред и мир.
Хапшење је извршено 6. марта 1943. године, кога су се дана и наше снаге разишле, а територија остала без заштите.
РАЗЛОГ ХАПШЕЊУ вероватно је баш тај, да сам ја у својој власти држао територије и њима суверено управљао, а које су припадале: НЕЗАВИСНОЈ ДРЖАВИ ХРВАТСКОЈ и Италијанској војној сили. А исто тако је вероватно, да се од те слободне територије између окупационих сила зазирало - остала је без контроле и надлежности. Надлежни нису били у моћи да одржавају власт и ред.
Ја ово претпостављам, али из оштре и немилосрдне истраге нисам могао да утврдим прави разлог моме хапшењу.
6. Остали боравци по затворима ГЕСТАПО-а у Немачкој уследили су због мојих
бекстава из транспората и припрема за ово у логорима.