(11-02-2015, 11:48 PM)Николај Пише: Funkbefehl значи радио-наредба. Дакле,
"114. ловачка дивизија јавља: Дражина радио-наредба Ђујићу: са немачким Вермахтом борити се јаче против комуниста итд."
То може да значи и да им је неки агент јавио да је Дража преко радија то наредио Ђујићу, не нужно да су дешифровали поруку.
За постојање таквог агента не постоје докази.
За декриптовање, са друге стране, постоје.
И ако већ инсистираш на таквом агенту - тек са њиме би декриптовали још више него што јесу. Довољан је чак део поруке (која је по теби њему била доступна), да би се открио метод шифровања и кључ.
(11-02-2015, 11:54 PM)Chicot Пише: Да ли си узео у обзир могућност да је радио саобраћај четника био далеко учесталији него код партизана, те да Немцима није било исплативо да се концентришу у тој мери на хватање комунистичке комуникације?
Не разумем шта хоћеш да кажеш.
Постоји могућност да јесу хватали чешће четнички саобраћај, јер су им прислушне станице у почетку биле у Србији. То би требало анализирати са бројем послатих телеграма.
(12-02-2015, 02:17 AM)Милослав Самарџић Пише: Нојбахер пише двосмислено - да је у ствари на столу имао шифроване, а не дешифроване четничке депеше. И иначе његове тврдње треба примати с резервом.
Цитат:Šta se sve događalo u četničkom taboru, o tome sam bio veoma dobro informisan. Nemački Vermaht je na svim frontovima imao odlične specijaliste za dešifrovanje poruka. Tako su šifrovane poruke Draže Mihailovića stizale i do mog radnog stola.
Не знам зашто би ово требало примати са резервом?
Да постоји извештај да поруке нису декриптоване, сигурно. Али овако...
(12-02-2015, 12:02 AM)Chicot Пише: Ок, хвала. Питање за обојицу: Николај је правник, а ти си изнео тврдњу.
и да је ово тачно - шта је овде издаја, и кога? На основу чега би се судило и по ком критеријуму?
Да видимо шта каже сам Дража о томе на суђењу
Из књиге ”Документа са суђења Дражи Михаиловићу”
Страна 295:
Цитат:Тужилац: Да ли вам је познато да је Трифуновић седео у Сплиту? Добили сте његов извештај да је разговарао са италијанским официрима.
Оптужени: Да, кад нисам могао променити ту ствар посматрао сам је са гледишта борбе Италијана са Павелићем.
Тужилац: А ви сте добили извештај од њега о борби против партизана.
Оптужени: Мој је циљ био борба против Павелића.
Тужилац: Је ли та сарадња са Италијанима по вашем схватању издаја? Јесу ли ваши команданти тиме издали народ? Шта мислите?
Оптужени: Тако је. Ја то нисам могао да променим.
Тужилац: Тако је?
Оптужени: Тако је!
Страна 338:
Цитат:Тужилац: Лукачевић „Напад треба да иочне 4 марта 1943 године 11 треба да поступи онако како сам дао распоред." Како је он искоришћавао непријатеља?
Оптужени: Искоришћавао је непријатеља у борби против партизана.
Тужилац: Ко су ти непријатељи?
Оптужени: Немци и Италијани.
Тужилац: А ко су партизани по народности?
Оптужени: Ми смо се тукли.
Тужилац: А да ли су у Четвртој офанзиви партизани ступали у везу са Италијанима и Немцима?
Оптужени: Не.
Тужилац: А да ли су се партизани споразумевали са Немцима? Оптужени: Ја сам тада ударен са леђа и опкољен.
Тужилац: Да ли у Четвртој офанзиви?
Претседник: (обраћајући се јавном тужиоцу) Молим крећите се у оквиру одговарајућег периода.
Тужилац: Има интересантних ствари. Постоје неки сукопчићи као између добрих савезника. Овде
јер је видео наше снаге и предузимљивост.
Тужилац: Да ли је то била издаја отаџбине од стране Воје Лукаче- вића?
Оптужени: Јесте, али то је био самовољан рад, који је наносио ве- лике штете организацији.
Тужилац: Шта сте ви предузели против тога?
Оптужени: Нисам ни знао све шта се ради.
Оно за што је ухваћена депеша посебно битна је и да доказује да не само да је Дража знао за колаборацију својих команданата, него ју је и тајно наређивао.
(12-02-2015, 02:21 AM)Милослав Самарџић Пише: Комунисти су запленили око милион страна оригиналних четничких докумената и у њима нема ни једног на основу ког би Дража могао да се осуди. Зато се уводи та теорија - да су таква документа уништавана, чак и радиограми, што је најкомпликованије. Никакав доказ не постоји да су радиограми уништавани - ни сведочење, ни посредан извор, ма шта.
Све би то било супер да Немци нису, за разлику од четника, записивали детаље своје сарадње са њима. Што значи да су четници прескакали да упишу детаље своје сарадње, односно радили су са предумишљајем и знали су за тежину свог дела.
Не знам зашто је проблем да се уништи радиограм? Осетљива порука се не заводи у књиге депеша, и као да није ни постојала - што би и упалило да је неко други није чуо.
Ратко,
прочитај:
Немачка обавештајна служба књига 8, саслушање Милана Грубића, који је рекао детаље о четничком радио саобраћају и понудио се да буде немачки агент.
Саслушању су присуствовали и БдС и Волни (шеф вода радио прислушне службе).
После разговора са Волнијем није одобрено његово пуштање на слободу.