Поруке: 1,374
Теме: 9
Придружен: Oct 2014
Углед:
137
Колико ја видим већина фоорумаша, је за оно: ко тебе каменом ти њега хљебом или након шамара , окрени и другу страну.
Поруке: 1,361
Теме: 10
Придружен: Apr 2015
(22-12-2016, 12:22 AM)Мргуд Пише: Што нас враћа на ову тему да ми Срби често тежимо митоманији и стварању великих личности из ничега. И то од раније историје (нпр. Краљевић Марко) па до данас. Треба јасно и отворено рећи да сваки рат избаци на површину често најгори талог и људе који у нормалним околностима не би представљали ништа. Тако је било у деведесетим, тако је било и у Другом св. рату. Један од таквих људи је и Роквић.
Ја нисам овдје хвалио Роквића зато што је Академик или Светитељ него само и искључиво зато што је таманио хрвате, довољно и за сваку част и похвалу.
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Свима нам је познато да је Милош Обреновић преговарао са Турцима, Стефан Лазаревић и остали вазали ратовали “раме уз раме” поред њих, да је кнегиња Оливера спасила многе манастире,цркве и нашу историју а у исто време је била и Бајазитова жена. Оваквих примера има још доста. Да ли су они издајници или јунаци. На историји је да им суди а на народу коме су то учинили да их слави и поштује. Где би сад били да су нам све војсковође били као Карађорђе? Већег од њега тешко да смо икада имали. Да ли би могли да ратујемо вековима са Турцима? Остало би само сећање на један народ који је некад живео на брдовитом Балкану.
Лако је сада ,из топлог стана и фотеље, причати о Дреновићу, Јевђевићу,Роквићу, Ђујићу, Павлу и осталима. Ко би волео да се нађе у њиховој кожи? Нису одговарали за једну-две породице него за хиљаде људи које су чували од Немаца, усташа, партизана. Не поричем да су у неким ситуацијама упрљали и српско, четничко и Дражино име. Не треба да се препиремо, свађамо и замерамо једни са другима око оваквих ствари. Да су грешили, јесу-жив човек па греши. Радили су оно што су мислили да је у том тренутку најбоље. Наравно да је ту било и нечасних људи и непотребних дела али морамо бити свесни да је то био рат, крвав, најкрвавији. Одатле нико не излази као анђео, чистих руку.
Да су четници добили и конкретно Дреновић преживео рат вероватно би му било суђено. Правно никако не би могао да се осуди. Бранио би се уз Дражину наредбу да се користи један непријатељ против других, чувао је народ од истребљења,...
Правда је неки дан написао да нас усташе исмевају итд. Део народа и власт ,као што видимо, и јесу окривили многе наше официре и у овим скоријим ратовима док Хрвати своје бране свим могућим сретствима. Морамо их некако разумети јер живе у држави насталој на геноциду,немају историју, немају Немањиће, Лазара, Карађорђа, Мишића и хиљаде других. Праве јунаке заменили су Павелићем, Јуром и Будаком, њима се клањају, о њима певају и сличне проглашавају за свеце. Ако нису сами стварали историју морају је измислити да имају деца о чему да уче. Оно што се пише вековима трајаће милионима година а што се брзо напише још краће ће траје.
Зато, будимо сложни и бранимо наше да не би хранили непријатеља. Живео српски народ.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 17,009
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,872
Божићни поздрав војводе Ђујића српском народу ратне 1993. године:
"Срби треба да стоје и остану тврдо у вјери својих предака и у Божјем закону - по коме се у рату не убија неборачко становништво ни најљућих душмана; не раскопава ничије огњиште, не руше ничији храмови, не насрће ни на чију част и образ; не тероришу они који су пали у ропство; не чини ништа чиме би се срамотио и понижавао слободарски српски народ, који се вазда у свим ратовима држао часно, поносно и витешки. И херојски у сукобима с онима који су насртали на његову част, образ, слободу и имовину. Такав је вазда био српски народ, такав треба да буде и остане и у наше дане, јер се и у најтежим данима и борбама може и треба да буде човјек достојан Божјег имена и части и поноса свога народа."
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(23-12-2016, 07:33 PM)Милослав Самарџић Пише: (23-12-2016, 05:12 PM)Живојин Мишић Пише:
Бранимо наше у ком смислу? Ако је то објективним описом - ја сам за. Што се мене тиче, мислим да сам реално описао шта и како је радио Дреновић. Моје мишљење је да због тога не би могао да буде осуђен (а то своје мишљење нисам написао у књизи, као што и иначе избегавам да коментаришем). Шта пишу Хрвати - не видим зашто то треба да нас наводи да фалсификујемо историју. Комунисти такође, њихова верзија је паралалне са стварношћу. ''Правда'' ти такође није репер, њега просто историја не занима и уопште се не упушта у дискусије, већ само даје неке политичке оцене, или какве већ. У ствари имам утисак да већину грађана историја не занима. Чак и када тврде супротно.
Говорио сам у име дела нашег народа и власти мислећи на Хаг,Београдски процес,... Против Вас и осталих форумаша не мислим ништа лоше. Чак шта више ценим Ваш рад. Једино што ми се није свидело су неке поруке на овој теми којима ту не би требало да буде место. Због тога сам написао претходну поруку.
Дреновићу се не може замерити ништа, не може се ни оспорити његов рад. Да се власти НДХ нису плашили њега тај простор би прошао као Козара и остале области а он је то донекле спречио. Из ових преговора имали су обостране користи. Не можемо га кудити, нити му можемо судити али га морамо поштовати јер је у свему томе учинио нешто корисно. Сам одлазак на преговоре је доказ великог јунаштва и мислим да у данашње време ретко ко би то смео да уради.
Правду сам поменуо да не бих цитирао његову поруку од неки дан. То да ли га занима историја или не је његов избор. Више ценим његов допринос овом форуму.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 52
Теме: 0
Придружен: Sep 2016
Углед:
4
А добро,можда је Дреновић сарађивао са окупатором,али шта је могао друго да уради.
Да Недић није имао пријатељске односе са Немцима ко зна колико би Срба било сад,можда неки од нас не би ни постојали.Немци би својим одмаздама поубијали много више људи.Колико је само Недић спасао људи од логора?
П.С
Нисам величао Недића нити било ког квинслига,већ сам само рекао како је уствари и било.
(Последња измена: 23-12-2016, 09:19 PM од
Никола02.)
Поруке: 1,361
Теме: 10
Придружен: Apr 2015
(24-12-2016, 01:53 AM)Мргуд Пише: Таманио је он и Србе.
На крају крајева постоји нешто код нас што се зове православље. Требало би мало да се позабавиш тиме.
Обраћаш ми се убијеђен да си бољи од мене . . . постоји код нас . . . ако си Православан чему гордост, откуда ти право да мени дјелиш лекцију о вјери (на теми о чему?). То су ти аргументи, да се забављам мало Православљем, је ли?
Све све, ал само да се хрвати не дирају, ни теоретски.
(Последња измена: 24-12-2016, 10:12 AM од
Брада.)
Поруке: 2,881
Теме: 6
Придружен: Jun 2016
Углед:
609
Мене Самарџићу не занима Историја?Оооо Боже, помози!Па ко ти пуни форум најбољим садржајима ?Да није мене овај форум би био мртав,то сви знају и причају јавно!Ја волим Историју више од било кога и зато се и не упуштам у дискусије,јер знам шта ме занима а шта не!Занима ме чисто знање а не неко пискарање свакаквих Историчара који свашта измишљају само да би продали своју причу и постали неко.Историчари су исти ко и лопови,само гледају некога нешто да зајебу и сад ја немам појма,је ли?
(Последња измена: 24-12-2016, 10:54 AM од
Милош Шарац.)
Поруке: 4,402
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
648
(24-12-2016, 10:52 AM)Pravda Пише: Да није мене овај форум би био мртав,то сви знају и причају јавно!
Говориш глупости, активан си на две теме са фотографијама, и то је то. Форум служи за дискутовање, размену мишљења, не за размену сличица. Не кажем, треба и тога, и више пута сам ти и ја "дао лајк" за фотографије, али то је у целој причи око расветљавања догађаја из рата небитна ствар.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
(Последња измена: 24-12-2016, 12:06 PM од
Николај.)