Поруке: 964
Теме: 18
Придружен: Jul 2013
Углед:
256
''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)
Поруке: 14,507
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,044
Нисам стигао да прочитам, али овако на први поглед добро изгледа. Само да видим да ли се поново весла о окупацији.
Поруке: 459
Теме: 13
Придружен: Jul 2016
Углед:
83
(06-04-2017, 02:21 PM)ватхра Пише: (05-04-2017, 09:22 PM)Бенито Пише: Нисам стигао да прочитам, али овако на први поглед добро изгледа.
Где може да изгледа добро кад су од 3 фотографије бомбардовања, све три од савезничког бомбардовања из 1944-е, при чему једна није није ни Београд?
Информација:
Сви смо видели онај снимак немачког бомбардовања Београда.
Е па то је лажни снимак.То су снимци немачког бомбардовања Варшаве и других европских градова,тај снимак су направили комунисти након рата у пропагандне сврхе.
Да ли је након бомбардовања или након АР Београд усликан не знам.
"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Поруке: 2,279
Теме: 22
Углед:
233
Ако неко зна, колико има истине у причама да је Милош Трифуновић пар дана пред бомбардовање забранио измештање најважније грађе из Народне Библиотеке?
Углед:
3,044
То нема везе са животом. Где си то прочитао?
Углед:
233
Не знам право да ти кажем, кружи та легенда по Београду већ неко време. Могуће да ми је остало урезано од неког из саме Библиотеке, или тако неког места. Можда испис на табли на Косанчићевом где је тада била библиотека..
Углед:
3,044
Писао сам о томе већ овде и стварно је непристојно да се понављам. Јован Н. Томић је увео строги правилник рада НБ, који важи и данас. Дакле, све што је издато било где у свету на српском језику мора се завести у Народној библиотеци, од новина па на даље, и први примерак свега мора припасти њима као главној институцији српског језика. Оригиналне повеље и слична документа из средњег века морају се депоновати у депое НБ. Ниједна књига, нити документ се не смеју изнети из НБ, ни под којим условима.
Краљ Петар Први је имао мало пријатеља. Један од њих био је Јован Н. Томић. Краљ није могао да седи у библиотеци и да чита, па је замолио Томића да му изда једну ретку књигу. Томић га је глатко одбио и позвао га да прочита статут НБ.
У четвртак, 3. априла 41, Владимир Ћоровић је отишао до зграде Народне библиотеке и тражио да му се издају по његовом списку , тачно 11 најстаријих повеља на српском језику. Одбили су га. На свађу која је трајала готово читав дан и на његов велики ауторитет, ипак су му на реверс на три дана дали Летопис попа Дукљанина. Тако је тај документ ипак сачуван.
Разлог који је подражавао такав став запослених у НБ био је и то што су се већ годинама радили званични преписи свих најважнијих докумената и депоновани су у другим институцијама.
То је истина, а све друго су будалаштиње..
(Последња измена: 06-04-2017, 09:51 PM од
Бенито.)
Углед:
233
Па чекај, овде се говори о измештању целе грађе (или њеног најважнијег дела) како би били сачувани од уништења. Подразумева се под надзором надлежних власти. Није ми јасно дакле - нису веровали у немачки напад на земљу? Или то питање уопште није разматрано? Или су мислили да ће ови да их гађају гуменим бомбонама..?
Углед:
3,044
Јесте, али перспектива је априла 41 била мало другачија.