Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

"Победници", "Ослободиоци", "Поделе", "Покрет отпора", "Братоубилачки рат", "Помирење

(23-10-2022, 10:52 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(23-10-2022, 10:29 PM)Mitic Пише:  Немања Девић прозвао гдина Милослава и Бенита да су Јован Деретић савремене историје и Деретић Млађи.

И још каже да је Деретић Млађи покренуо "специјалну операцију" у време кад треба да се отварају удбашки досијеи.

А могао је да каже да је гдин Милослав дао потпис тој петицији да се отворе ти досијеи. То сам видео кад су објавили списак познатих личности-потписника.

Па бре, струка је струка.  Blush

Нисам пратио дешавања. Где се Бенито замерио Девићу па га овај прозива да је Деретић јр.
Одговори

(24-10-2022, 06:37 PM)Александар Динчић Пише:  Па то пише Коча Поповић. Њему се мора веровати, зар не?

Нисам га читао.
Ово је везано за снабдевање и функционисање војски пре Новог доба.
То су неке основне ствари из војне историје.
Одговори

"Тактике партизанског ратовања примењивали су још Сумерци у 3. миленијуму у борбама против Акадијаца". То, нпр. каже Војна енциклопедија, том 6, стр. 583.
Одговори

(24-10-2022, 06:48 PM)Александар Динчић Пише:  
(23-10-2022, 10:29 PM)Mitic Пише:  Немања Девић прозвао гдина Милослава и Бенита да су Јован Деретић савремене историје и Деретић Млађи.

И још каже да је Деретић Млађи покренуо "специјалну операцију" у време кад треба да се отварају удбашки досијеи.

А могао је да каже да је гдин Милослав дао потпис тој петицији да се отворе ти досијеи. То сам видео кад су објавили списак познатих личности-потписника.

Нисам пратио дешавања. Где се Бенито замерио Девићу па га овај прозива да је Деретић јр.
Преко фејсбука, а због чланка.
Одговори

(24-10-2022, 01:53 PM)Mekenzi Пише:  
(24-10-2022, 01:09 PM)Monarhist Пише:  
(24-10-2022, 09:10 AM)Mitic Пише:  
(24-10-2022, 08:41 AM)Monarhist Пише:  
(23-10-2022, 10:50 PM)Mitic Пише:  Не знам шта се дешава са овом омладином.
Полако са тим етикетама  Јок

Не, наравно да не етикетирам омладину Smile

Само блага критика да се мало спусте тензије, да се охлади глава и без неке жустрине.

Кад кажем младост, ту мислим на рођене током деведесетих (ја сам рођен осамдесетих). 

На младима свет остаје. Србију ће мењати и треба да мењају генерације рођене 1990-их и 2000-их.
Шалимо се мало.
А и ви из 80-их сте млади, у пуној снази.

Aло, млађаријо не дирај нас са почетка 80-их...
Јок
Ваља како видим нашта данашња ђеца и омладина личе куку и леле..

Срећа што си један од ретких пa oђе читаш паметне ствари и паметно размишљаш.. 

Иначњ твоја генерације тешка прича...

Кад одсечемо београђане, новосађане, и ресто из већих градова Србије, РС и Црне Горе, омладина се доста поправила у последњих неколико година. 
Далеко од довољног, али има напретка.
Одговори

(22-10-2022, 11:43 PM)Бенито Пише:  
(22-10-2022, 10:30 PM)Chicot Пише:  Занимљиво да су британске дипломате и други при влади употребљавали реч партизан- " partisan" и као одредницу за "партијац". Када неко ставља партијске интересе изнад државних. Невезано за комунистичку идеологију.
То је било у употреби неко време и после избијања ДСР, до 1941-1942 рецимо.

Срби су употребљавали реч "партизанија" за ово што ми зовемо "партијашење" или "странчерење" још у 19-ом веку.

Фала на допуни Бенито. Ја сам био убеђен да термин није старији од 30-тих прошлог века.
Сетио сам се оног твог питања од пре 2 месеца. Баш сам се питао када ћеш да образложиш (како си још ономад најавио)- а видим да јеси сада у оном подужем посту.
Извини што ти касно пишем, развила се друга дискусија па нисам хтео да сечем.
Одговори

(24-10-2022, 07:05 PM)Monarhist Пише:  
(24-10-2022, 06:48 PM)Александар Динчић Пише:  

Преко фејсбука, а због чланка.

Није за мене написао да сам Деретић јуниор него за Милослава. Уосталом, није ни важно. Немојте томе придавати сувишну пажњу. Има далеко важнијих догађаја који се дешавају око нас, а нико не примећује колико се ствари брзо померају и убрзавају.
Понављам, немојте губити време на ефемерне ствари.
Одговори

Игор Ивановић о полемици Девић – Самарџић
Полемику је августа месеца започео историчар Института за савремену историју др Немања Девић, прозивајући Самарџића на РТВ Стара Пазова и на Јутјуб каналу ”Нови стандард”. Како се у међувремену полемика распламсала, ”Нови стандард” је питао о њој и писца Игора Ивановића, који је као кључну тачку спора означио случај Калабић. ”Зашто би неко правио фотографије са лажним Калабићем, ако има правог? Нема ни једна фотографија са правим Калабићем”, рекао је поред осталог Ивановић
ЦЕЛИ ЧЛАНАК:
https://www.pogledi.rs/igor-ivanovic-o-p...27403.html
Одговори

„Ако се дело Димитрија Руварца осмотри у целини, могуће је закључити да су његови доприноси осветљавању свих збивања у српском народу од 1690. па даље, све до последњих деценија Аустроугарске монархије, доиста велики и незаобилазни. Штавише, многе сјајне књиге и студије о Србима у 18. веку, нпр. Милете Јакшића. Јована Радоњића, Николе Радојчића, Мите Костића, Васе Стајића, Радослава М. Грујића, Јована Скерлића, Тихомира Остојића, Душана Ј. Поповића, све до Вељка Петровића и Милана Кашанина, обогаћена су прилозима које је сакупио овај неуморни, скромни прота, заљубљенички одан свом истраживачком раду и осветљавању тамних страна српске историје.“ (Дејан Медаковић)

https://www.facebook.com/profile.php?id=100070414241587

Извор: Фејсбук страница "Библиотека Матице српске"

Још један човек, Димитрије Руварац, који није завршио историју и који је заслужан за осветљавање српске историје.
Одговори

ПОБЕДНИК
Коришћење речи ”победник” за партизане, од стране државних историчара, није у духу српског језика. То је у улози психолошког рата против Срба
ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ
ЦЕЛИ ЧЛАНАК:
https://www.pogledi.rs/pobednik-27406.html
Одговори

Требало је нагласити да је један део "поражених" приступио савезничкој војсци.
Одговори

Полемика поводом четника
Један од историчара Института за савремену историју критиковао је рад Милослава Самарџића као ‘’нестручан’’. Тим поводом, историчарка Ана Филиповић објашњава како су комунисти срозали српске институте, преобликујући их на совјетски систем, према коме они и данас функционишу
ПИШЕ: Ана ФИЛИПШОВИЋ
ЦЕЛИ ЧЛАНАК:
https://www.pogledi.rs/polemika-povodom-...27418.html
Одговори

Читао сам њене уводне делове у појединим књигама. Једном паметна особа.
Одговори

Стручно написан текст који може да иде у неком научном часопису.

И тако су студенти отишли у те институте и хранили социјалистичку историографију.

Зато чекамо наставак.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним