(16-02-2015, 01:00 AM)Равногорац Пише: Ако је то оригинална депеша онда у њој не пише да је Чича издао националну српску ствар већ Ђујић. Дакле, по овој депеши Чича поручује Ђујићу да се од сада још више бори заједно са Вермахтом против комуниста, јер је издао националну српску ствар. Он (Чича) ту не може да учествује због мишљења народа. То стоји у депеши.
То није добар превод. Никола Живковић је то превео овако:
''Radio- zapovest Draže Mihailovića Đujiću : Sa nemačkim Wehrmachtom se boriti protiv komunista više nego do sada, jer izdaju nacionalnu stvar Srbije. On sam ne može učestvovati zbog narodnog mišljenja.''
Та депеша налази се на Википедији. У вези ње ми је некад постављено питање на Видовдану, ово је био одговор:
У Војном архиву сам пронашао све радио депеше које су разменили Дража и Ђујић и објавио сам их у овој књизи:
http://www.pogledi.rs/djeneral-draza-voj...-prepiska/
Дакле, ту је око 1.000 депеша, више него довољно да се види шта се дешавало.
Ни једне депеше није било 21. новембра 1943, што не мора ништа да значи, јер датуми писања, слања и пријема депеша често разликују. Тј. могуће је да је Дража послао депешу 21. новембра, а да је она у Књигу примљених депеша ДЧД заведена 23. новембра. Постоји само једна депеша из тих дана у којој се помиње 114. ловачка дивизија, и то је ова:
Ђенерал Дража војводи Ђујићу, 23. новембра 1943:
Потврђујемо пријем свих Ваши депеша, почевши од бр. 399 па до бр. 419. Веома смо задовољни са Вашим извештајима, који ће се у пуној мери искористити у америчкој јавности. Исто тако сви извештаји са војним подацима достављају се савезницима у Каиро и то је најбољи доказ да ми постојимо и у Далмацији. У погледу Далмације будите уверени да Ви браните покрајину у којој лежи главни чвор за решење националних питања.
Продужите и даље да бушите 114. дивизију. Водите рачуна да ће нам Пољаци са својим наоружањем донети велике користи. Ви можете одиграти историјску улогу. Склопите са њима споразум да нам приступе у датом моменту искрцавања или да нам приступе ако би Немци хтели да их пошаљу на друге фронтове. Засад гледајте да Вам лиферују оружје и муницију тајним путевима.262
Према томе, јасно је да нема говора о сарадњи, нити је то Дража писао Ђујићу у ма којој другој депеши.
Ево још неколико депеша из тих дана, тј. делова депеша:
Ђенерал Дража војводи Ђујићу, 20. новембра 1943:
Примљене су Ваше депеше које су нам веома драгоцене, почевши од бр. 392-395. Знајте да ми ове Ваше извештаје користимо у пуној мери за иностранство. Поручник Драгутин Кнежевић ухваћен је од Хуга и добро су нам дошли ти подаци да известите Хуга.255
НАПОМЕНА: Мајор Боривоје Митрановић (''Хуго'') ухватио је команданта партизанске 10. крајишке бригаде.
Ђенерал Дража војводи Ђујићу, 22. новембра 1943:
За бомбардовање Книна јавили смо хитно нашој влади, исто тако и о принудном спуштању америчког авиона. Веза Ваш бр. 401-407.258
НАПОМЕНА: Ђенерал Дража тражио је више пута од Западних савезника да употребе бомбардере на окупираној територији. Захтеви су се односили на бомбардовање непријатељских војних циљева и ни једном нису испуњени. Касније су Западни савезници испуњавали захтеве комуниста и онда су српски градови бомбардовани по систему ''тепих бомбардовања'', који је доносио огромне цивилне жртве а минималну штету окупаторима, док су у несрпским деловима земље бомбардовани непријатељски војни циљеви.
Војвода Ђујић ђенералу Дражи, 22. новембра 1943:
...Имена ових злочинаца и злочина треба објавити и раскринкати преко радио станица наших савезника, а у интересу нашег несретног народа и наше борбе. У Сињу је рањен један официр 11 (немачки) те су исти стрељали 24 таоца, а једног обесили. Таоци су били партизани Хрвати. Објекти које треба одмах бомбардовати јесу: 1. - Клис, слагалиште хране, муниције, нагазних и подводних мина, трупа 11 (Немаца) и 33 (усташа) конвентрирати. (...)
Војвода Ђујић ђенералу Дражи, 22. новембра 1943:
Објекти које треба бомбардовати: За 11 (Немце) важну улогу сада игра железнички саобраћај на прузи Книн - Перковић - Шибеник - Сплит и Сињ. Ту и тамо негде пругу порушисмо ми на неколико места. До сада оштетили су је и савезнички авиони, али увек то они доведу лако у ред. Саобраћај се опет наставља. Од како су се овамо појавили савезнички авиони, железнички се саобраћај већином обавља ноћу.
Аутоколонама довлаче материјал из Бихаћа за Книн, а одатле возом за Јадран. Пругу штите. Превозе веће количине возом, штеде бензин и не излажу опасностима ауто колоне. Ради уништења овог саобраћаја, најважније је уништити возни парк, којега они готово не могу надокнадити са друге стране на овом краку железнице, који је одсечен и нема везе са осталим краковима преко Огулина и Бихаћа.
Да повећају железнички саобраћај на ускотрачној прузи Сплит - Сињ и да га обнове 11 (Немци) су покушали, да са Шипадове ускотрачне станице у Книну пребаце још једине две локомотиве на ту линију. Преко наше обавештајне службе сазнали смо за ту намеру и преко наших железничара, који су тамо по нашем наређењу остали и даље у служби, ми смо локомотиве онеспособили.
На исти начин ми смо до сада онеспособили Шипадових 83 вагона и на државној железници 43 вагона. Исто тако разбили смо девет цистерна вагона. Разорили смо три ћуприје на прузи Книн - Шибеник, које су раније биле од камена и жељеза и порушене, 11 (Немци) су их од дрвених балвана обновили. Убачени наши жељезничари запалили су их једног дана на ветру на овај начин.
Један је железничар при прелазу преко ћуприје сипао бензин на исту, а други који је као ложач наишао возом отворио је резервоар паре у локомотиви, када је наишао на ћуприје које су гореле. Потом су наше патроле нападале посаде 11 код ћуприја и чаркањем онемогућавале гашење ватре Ђенерал Дража војводи Ђујићу, 23. новембра 1943: (...)