Постоји само мали проблем. А то је да је кроз историју Цркве било много и патријараха, и много сабора са стотинама епископа, и много угледних професора који нису били у праву. Они би могли и требало да буду у праву, и у огромној већини случајева и јесу, али то не значи да су увек били у праву, и да морају бити у праву само из тог формалног разлога – што су патријарх, сабор или угледни професор. Патријарси и сабори су и свргавали и гонили и светог Атанасија, и светог Јована Златоуста, и светог патријарха Германа и Јована Дамаскина, и светог Симеона Новог Богослова, и светог Филипа Московског, и светог Нектарија Егинског, и оца Јустина Поповића.
Такође, завршени богословски факултет и професура не дају никоме тапију на истину. Почев од неуких рибара, преко нпр. светог Спиридона и светог Николаја Мирликијског (наспрам кога је био велеучени Арије), светог Серафима Саровског и светог Силуана Атонског (коме се дивио проф. Георгије Флоровски) било је и биће и учених простака и неуких професора.
Значи, и патријарси и сабори и професори МОГУ погрешити, и не вреди се позивати на њихов формални ауторитет и тиме доказивати да је неко у праву. Уз то је потребно користити и аргументе.
А пожељно је и благе речи.
"и светог Јована Златоуста, и светог патријарха Германа и Јована Дамаскина, и светог Симеона Новог Богослова, и светог Филипа Московског, и светог Нектарија Егинског, и оца Јустина Поповића."
Сви су они били веома школовани. Али се потпуно слажем да школа није и обавезно тапија на истину, али то није разлог да се априори буде против школе.
Питај се брате, бар једном, могу ли јадни Милоје и монах Артемије да погреше,
ви их нажалост сматрате за непогрешиве. Јер вам у психи требају папа и тито. (непогрешиве вође)
Православна Црква и Сабор су у праву, а наше је да послушамо.
Бог ће дати благослов и благодат за наше послушање и учинити на корист и оно погрешно.
Бог чува Цркву и дао је да се кроз Цркву спашавамо у заједници, а на приватно и расколнички.
Сви грешимо,ту слажем,али сматрам и да су за већину ствари у праву,као и што сматрам да Сабор и патријарх нису у праву за већину ствари!
Црква није у праву а ти јеси.
У томе и јесте проблам и твој и сличних, што се СЕБЕ узели за мерило истине и
СЕБИ дали право да свима судите. Веома, веоме смирено, нема шта.
Сигуран горди пут у секту и атеизам.
Још је луђе што очекујеш да људи да си ти непогрешиви тумач истине и супервизор Цркве.
Тужно!!!
Опет изврћеш,ја никада нисам рекао да сам ЈА непогрешиви тумач истине и супервизор Цркве,,,,
Па ако боље расуђујеш од Цркве и имаш право да јавно прсуђујеш шта је истина у Цркви,
а шта није, како онда ниси супервизор.
Мада мислим да си ти одавно изнад Цркве и да ти црква и не треба, али те савест због тога опомиње
па пљујеш по Цркви, не би ли умирио савест и себи оправдао високо летење.
"Направићу себи престо изнад Божијега..." рече Сатанаило.
А ти? Шта ти представљаш овде?Ја износим своје мишљење,а то да ли је оно погрешно или није,знаш колико се секирам шта ћеш ти о томе да ми кажеш.....ћошак од писаћег стола.......
(07-03-2015, 11:06 AM)смедерево Пише: [ -> ]А ти? Шта ти представљаш овде?Ја износим своје мишљење,а то да ли је оно погрешно или није,знаш колико се секирам шта ћеш ти о томе да ми кажеш.....ћошак од писаћег стола.......
Почео си да се питаш да ли је погрешно или није, а досад си тврдио да је истина,
то је добар почетак смирења. Настави подржавам те.
И ја се чудим зашо обраћаш пажњу на оно што пишем па стало одмах "реплицираш".

Ха,ха,ха баш се смејем,па где си бре Ацо ових дана....чим ти се ортак заплете ето и Аце на форуму....
Хвала на питању, па нисам баш докон, поред тога што морам
да смирујем "бивше" комунисте и остале "побожне" непријатеље Цркве имам и свога посла.
тако да и сада одо на посо, али те нећу забодавити, чујемо се за неки дан.
Само ти пиши и рекламирај секту, стижем ја.
Буди пуно поздрављен, и поздрави расколничко друштво.
Поздравите и Ви Ваше расколнике!Благодарим!
Моји расколници су Српска, Руска Православна Црква, Јерусалимска, Грчка, Румунска..., Света Гора...
Ако су они расколници и ја сам са њима, а ви будите "црква" сами и колико хоћете.
Ко каже да се владика Артемије одрекао Цркве?То тврдите Ви јер сте га отерали неканонски,јер немате других аргумената него оплети по брату најгоре!
Да се није одрекао помињао би Патријарха на литургији,
не би оснивао манастире по туђим епархијама.
Не би ви који сте његови следбеници нападали Цркву.
Не би се ставио на чело комуниста и свих непријатеља Цркве.
(Мада лично мислим да се он не би сложио са 80% онога што ви ревнитељи причате)
Био би послушан Цркви и да је неправедно кажњен, али његова реакција управо показује кривицу.
Ниједна православна Црква није оспорила Артемијево рашчињење.
нити га признаје за епископа.
Када га је САСабор изабрао за епископа Артемијеније није Сабору налазио мане,
а када га је Савор разрешио дужности епархијског архијереја, онда му је постао јеретички и неканонски.
Иначе Сабор и постоји да правилно тумачи и примењује каноне.
ДА могу канони да воде Цркву Савор и Синод не би ни постојали.