(07-12-2014, 06:17 PM)Felix Пише: [ -> ]Он је (ваљда) брат од стрица чувеног Александра Дерока, даље порекло је Дубровник.
Јесте. Потомци живе у Паризу, објавили су једно монографију о капетану Дероку. Видео сам је, али нисам успео да је ископирам. Ту су и снимци са сахране, на Љубићу, крај споменика Танаску Рајићу.
(07-12-2014, 06:37 PM)Романија1 Пише: [ -> ]Морам да похвалим Политикин забавник по питању 2.св. рата. Кажу да је Кесер у сваком тренутку могао да окупи 10 000 војника.
О Химлеру и Кесеру:
http://politikin-zabavnik.rs/pz/tekstovi...n-u-poteri
Дража 1, КГ 2004, стр. 457-458:
''Кум пише да је дивизија основана пролећа и лета 1942. у Банату, а обука је махом спровођена у банатским пешчарама. Почетком октобра дивизија се размешта на подручје југозападне Србије, у Краљево, Ужице, Ивањицу, Чачак, Рашку, Косовску Митровицу и Нови Пазар. Војнике је најпре требало навићи ''да изађу на крај са стенама, да превазиђу осећај вртоглавице, да носе тешке товаре узбрдо и низбрдо, да изиђу на крај са мало воде и да знају да рукују са мазгама''.''
''Политикин забавник'', бр. 3226, 2013. године:
''С обзиром на то да је дивизија била замишљена као брдска, од почетка је било проблема с обуком банатских Шваба, који веће брдо од Вршачког брега тешко да су до тада видели. Требало их је научити да се веру по стенама као дивокозе, да носе тешке терете узбрдо и низбрдо, да прихвате недостатак воде, превазиђу вртоглавицу. Један од највећих проблема била је употреба мула и мазги, пошто су и коњи, а камоли механизација, у планинским беспућима били тешко употребљиви.''
Али нема проблема, пошто је у питању мој некада омиљени часопис.

Све је преписано из Драже 1, али нема везе, нек се шири.
Сећам се овог текста - имам га негде у "хард копију".

Мислим да сам га постављао на стари форум.
Супер је што се ове ствари могу прочитати у оваквом часопису.
Само ми није јасно - Дража 1 изашао 2004 а чланак Политикиног забавника 2003. Како су они могли преписати?
Чланак је из 2013. године.
"Аутор: Немања Баћковић
број: 3226 2013"
Да ли је Дража икада помињао термин "Трећи свјетски рат"?
Прочитао сам негдје да се он после распада ЈВуО "надао скором почетку Трећег свјетског рата, како би добио подршку за нови, антикомунисточки покрет.."
Није колико ми се чини. Али очекивао је сукоб Истока и Запада, то сигурно.
Није ни "Други светски рат" а камоли трећи.

Има ли нешто више о овоме?
![[Слика: 11.jpg]](http://www.dodaj.rs/f/3Q/U1/1ZkIdor0/11.jpg)