![[Слика: erk1.jpg]](http://s3.postimg.org/a08myw8gz/erk1.jpg)
Господине Самарџићу,молим вас да поставите овде ову слику потпоручника Милована Рајевца ,веће резолуције.Слика је из Албума4.Треба ми за један мој рад.
Није тајна.Онако аматерски рад.Сакупљам слике и биографије припадника ЈВуО.Нарочито сам слаб са сликама Гарде.Занима ме и да ли имате краћу биографију потпоручника Рајевца.Ова ми је некако најлепша слика из Албума4. као и слика потпоручника Часлава Протића коју сте поставили раније.Мислим да је Гарда била далеко најбоља јединица ЈВуО.Гледајући опрему и наоружање Гардиста.
(29-03-2014, 08:32 PM)четнички курир Пише: [ -> ]Није тајна.Онако аматерски рад.Сакупљам слике и биографије припадника ЈВуО.Нарочито сам слаб са сликама Гарде.Занима ме и да ли имате краћу биографију потпоручника Рајевца.Ова ми је некако најлепша слика из Албума4. као и слика потпоручника Часлава Протића коју сте поставили раније.Мислим да је Гарда била далеко најбоља јединица ЈВуО.Гледајући опрему и наоружање Гардиста.
наредник МИЛОВАН В. РАЈЕВАЦ
Рођен 1905 г. у Чајетини, од оца Василија.
Акт. жандарм. наредник са службом у Шумадији, до рата.
Члан Преког-војног суда Др. бригаде корпуса Г. Гарде.
Ордонанс-официр команд. групе корпуса Г. Гарде.
Унапређен у чин п.поручника.
Преживео Босанску голготу и у повратку за Србију, на Дрини, заробљен у прол. 1945 год. У Крагујевцу осуђен на смрт и стрељан, 1945 год.
Не знам, видећу, нисам тако сређивао... Али овај под ред.бр.1047 - Владислав Биорац није стрељан. Јесте био у четницима, подоф, командир чете...умро пре 10 так година.
ОК, исправићу, а кад будеш имао времена покушај да саставиш тај списак, пошто на овом списку нема много четника.
Da li znate nesto vise o potporucniku Adamu Nikolicu komandantu 1. bataljona (4. brigade gorske kraljeve garde) ??? UNAPRED HVALA
Да, он је на списку жртава комуниста, који је објављен на овом сајту (Историја/Комунистички злочини):
172. Адам Николић из Пајазитова. Пре рата активни подофицир, у рату унапређен у чин поручника, био командант 1. батаљона 4. космајске бригаде Горске краљеве гарде. Заробљен у Босни пролећа 1945, стрељан у Капислани у Крагујевцу. (Према изјави потпоручника Божидара Боже Панића из Пајазитова, аутору. Панић је тада осуђен на временску казну.)
Са Божом Панићем је био у подофицирској школи у Ћуприји пре рата (артиљерци). Од 1941. су били заједно...
Зашто су комунисти водили заробљене четнике са Зеленгоре у Шумадију па их тек тамо убијали? Сад видим да је и А. Николић доживио исту судбину као и Рајевац. Иначе су их одмах убијали..
Да, већину су поубијали одмах, али били су им потребни неки за тзв. јавна суђења, уз поклике публике: ''На смрт!''