19-04-2023, 08:23 PM
(18-04-2023, 10:06 PM)ватхра Пише: [ -> ]Шкорову књигу нисам читао. Немам ни скен страна где говори о бомбардовању. Само су ми ово проследили.
Ако имаш ту књигу при руци, или спискове био бих ти захвалан да их проследиш да бих допунио податке.
Што се тиче броја погинулих, у односу на количину бачених бомби ми се чини мало вероватно да би могао бити доста већи од наведеног.
Опет по сећању, мислим да и подаци поименичног пописа из 1964. имају доста мање имена. Али они су у већини места за страдале у бомбардовању урађени лоше.
Код Дејвиса у његовој табели се наводи која места у Југославији су гађана на основу захтева "friendly ground forces or partisans". Немам документе који говоре више о томе.
Та бомбардовања су била у два таласа - први је од краја маја после десанта на Дрвар. А други је био током повлачења Немаца из Грчке крајем године. Преко савезничких мисија су слате предлози шта би могло да се гађа, Савезници би извидили мету и по њиховој одлуци дејствовали.
У Србији су по предлогу партизана гађана места која сам навео - Пећ, Кос. Митровица, Пријепоље, Нови Пазар, Ужице и Сјеница. У овим бомбардовањима је погинуло преко 370 цивила - већином муслимана.
Погледај монографију о Сјеници,наћи ћу ти име аутора,чини ми се муслиман.Велики број жртава у Сјеници плус маса јвуо бораца.
Некако,дај Боже да грешим,али нелогично мало жртава.
Кад то нађем за Ужице јавићу ти.
Није то Шкоро.
Где тај твој рад има у пдф формату?