(30-12-2015, 05:17 PM)ватхра Пише: [ -> ] (30-12-2015, 04:40 PM)Жаре Пише: [ -> ]Да ли овакво размишљање можемо применити и на комунисте, јер су и они сарађивали са онима који су вршили геноцид над Србима?
Наведи примере те сарадње.
(30-12-2015, 04:40 PM)Жаре Пише: [ -> ]И питање за све који размишљају о овој теми: да ли се у претходних пар постова може пронаћи бар део одговора на питање зашто је хрватски систем логора смрти толико потрајао, и практично радио без сметњи толико дуго?
Хрватски систем логора је највише радио док је било најмање отпора. За Јадовно/Паг је од априла до августа слато железницом по 10 хиљада људи месечно. Тад отпора скоро и да није било. После тога је направљен логор смрти Јасеновац, и у њега транспортовано становништво Козаре. Али после тога, јачањем отпора, НДХ губи контролу над већим делом територије и више није у стању да систематски шаље становништво у логор, па број послатих у Јасеновац драстично опада.
Потражи истраживање Драгана Цветковића о страдалим у Јасеновцу.
1. Ево за час, чим ми ти наведеш примере несарадње
2. Познато ми је донекле његово истраживање, али ми се чини да је занемарио чињеницу да је у исто време драстично повећана потражња из немачке за радном снагом, што је такође утицало на опадање броја уморених у хрватским логорима. Но, можда и грешим, о овој теми сам углавном слушао од мојих старих који су то све преживели
(30-12-2015, 02:21 AM)Милослав Самарџић Пише: [ -> ]Форкапа је био део Босанских четничких одреда и био је покривен њиховим споразумима, иначе би вероватно страдао. Дреновић је био одређен за везу са НДХ од стране Команде БЧО.
Не баш, јер је управно Форкапин став да не потпише овај уговор довео до сукоба Форкапе и Радића. И због тога што није потписао уговор усташе су више пута упадале на ту територију и нападали његове јединице. Наравно, овакав Форкапин став није му много помогао на крају рата, јер је ликвидиран као сарадник окупатора.
Цитат:То што су Дреновић, Радић и остали потписали споразуме са НДХ и тиме заштитили неколико села, своја дупета и бизнисе са НДХ, је коштало далеко више српских глава на другим местима.
Сарадња са онима који су спроводили геноцид над Србима је чиста издаја, а хвалисање да су тиме заштитили народ у свом крају је најгори цинизам. Нису га штитили тиме што су се борили против усташа, него тиме што су се или држали неутрално или чак помагали док су усташе клале народ на другим местима.
Ово су сад веће неке Ваше субјективне процене. Ако је сарадња са онима који су спроводили злочине над Србима издаја, онда ни партизани нису далеко од те оцене. Такође, ово за помагање је недоказана тврдња. Све што постоји је онај део који сте навели тј. немачки план који предвиђа нешто око Бронзаног Мајдана (али Бронзани Мајдан и Козара то је као да правите план којим се напада нпр. Авала а ви нападнете нпр. Сремску Каменицу). Немачки план је једно али да ли је неко учествовао то је друго. Даље, мени напад четника на Бронзани Мајдан није познат, а са једне стране Ви аргументујете Вашу тврдњу да су четници помагали усташама у клању ван своје територије, тврдњом о Бронзаном Мајдану, док се у неким другим стварима присталице те тврде позивају наводно на сведоке који су четнике видели на Козари. Сад се поставља питање јесу ли четници били на Козари или су били на Бронзаном Мајдану? И ако су били на Козари како то да од командног кадра (Радић, Врањешевић) нико за то није ни био оптужен, а сигурно би био да је постојала било каква ставка или сведочење које би указало на то.
Што се ове тврдње о отпору и страдалима тиче, логично је да је највише страдало када је било најмање отпора. Лудо би било да није тако, али опет не видим у ком правцу иду ове Ваше тврдње јер отпор у Босни није отпочела КПЈ него један народни покрет отпора који се касније поделио на два дела.
Милославе, можеш ли у бројевима упоредити партизанску и четничку герилу у окупираном Београду? Основно, кога је било више и колика је разлика? И за 41., а и остатак рата.
Милославе,у ком архиву или библиотеци у Србији се могу пронаћи примерци штампе из доба окупације(пре свега Ново време,обнова . . .) ?
(30-12-2015, 01:52 PM)ватхра Пише: [ -> ] (29-12-2015, 08:44 PM)Милослав Самарџић Пише: [ -> ]Ватра, знамо да тамо где је био Дреновић, Радић, итд, Срби нису страдали после лета 1941, а тамо где су били комунисти, страдали су до краја.
Знамо да су на Козари командовали Хрвати Јосип Мажар Шоша и Ј. Б. Тито. На Корсуну и Банији Хебранг, Бакарић, Рукавина, итд.
Рецимо да је могуће оно као у филму ''Повратак у будућност'', да ли бисте Ви стали под команду Срба Дреновића, Радића, и осталих, или Мажара, Броза и других Хрвата?
Самарџићу,
маните ме јевтине демагогије.
То што су Дреновић, Радић и остали потписали споразуме са НДХ и тиме заштитили неколико села, своја дупета и бизнисе са НДХ, је коштало далеко више српских глава на другим местима.
Сарадња са онима који су спроводили геноцид над Србима је чиста издаја, а хвалисање да су тиме заштитили народ у свом крају је најгори цинизам. Нису га штитили тиме што су се борили против усташа, него тиме што су се или држали неутрално или чак помагали док су усташе клале народ на другим местима.
То ''своја села'' је већи део српских крајева у НДХ.
Ствар је у томе што ви комунисти не желите да видите устанак Срба пре 22. јуна 1941, јер се не може довести у везу са вашима. А постојао је, само је кулминирао у јулу и тада је већ, споразумима са Италијанима, велики део народа одбрањен. Тек тада се појављују црвени, почињу мучки да убијају народне лидере, да говоре да су непријатељи Италијани а не Хрвати, итд. Црвени су својом акцијом поделили устаничке снаге на делу територија, па и у Западној Босни, и зато је дошло до трагедије на Козари.
(30-12-2015, 08:13 PM)Бенито Пише: [ -> ]Милославе, можеш ли у бројевима упоредити партизанску и четничку герилу у окупираном Београду? Основно, кога је било више и колика је разлика? И за 41., а и остатак рата.
Огромна је разлика, отприлике 5.000 према 500.
(30-12-2015, 11:50 PM)Бранке Пише: [ -> ]Милославе,у ком архиву или библиотеци у Србији се могу пронаћи примерци штампе из доба окупације(пре свега Ново време,обнова . . .) ?
Читао сам у Народној библиотеци код Храма Св. Саве, Одељење обавезног примерка, дакле контра улаз од Храма, али не знам да ли су ту даје читаоцима, мислим не, него иди у читаоницу.
Бранке, искључиво читаоница НБС. Милослав је био крајем прошлог века.

. Милославе, значи да се може узети да је однос 1:10? Односи ли се то и за 41., дакле пре него што су Бећаревић, Грујичић и Јовановић провалили већину комунистичких илегалаца у Београду?
(30-12-2015, 04:40 PM)Жаре Пише: [ -> ] (30-12-2015, 01:52 PM)ватхра Пише: [ -> ] (29-12-2015, 08:44 PM)Милослав Самарџић Пише: [ -> ]Ватра, знамо да тамо где је био Дреновић, Радић, итд, Срби нису страдали после лета 1941, а тамо где су били комунисти, страдали су до краја.
Знамо да су на Козари командовали Хрвати Јосип Мажар Шоша и Ј. Б. Тито. На Корсуну и Банији Хебранг, Бакарић, Рукавина, итд.
Рецимо да је могуће оно као у филму ''Повратак у будућност'', да ли бисте Ви стали под команду Срба Дреновића, Радића, и осталих, или Мажара, Броза и других Хрвата?
Самарџићу,
маните ме јевтине демагогије.
То што су Дреновић, Радић и остали потписали споразуме са НДХ и тиме заштитили неколико села, своја дупета и бизнисе са НДХ, је коштало далеко више српских глава на другим местима.
Да ли овакво размишљање можемо применити и на комунисте, јер су и они сарађивали са онима који су вршили геноцид над Србима?
И питање за све који размишљају о овој теми: да ли се у претходних пар постова може пронаћи бар део одговора на питање зашто је хрватски систем логора смрти толико потрајао, и практично радио без сметњи толико дуго?
Жаре, комунисти нису само сарађивали са онима који су вршили геноцид над Србима, комунисти су вршили геноцид над Србима.
Самарџићу имате ли макар приближне податке, колико су Срба побили Нијемци, Италијани, Мађари и Бугари, а колико комунисти, период 41-51?
Захваљујем обојици на одговору . . .
Почео сам са прелиставањем предратне штампе у дигитализованим архивима народних библиотека,али штампа из ратног периода је баш оскудна(а тај ме део највише интерсује) . . . сем љотићевског недељника "Српског народ"(који је прилично оскудан са информацијама,мада се и ту може наћи по нешто занимљиво),готово да нема ништа . . . па ћу морати мало озбиљније да се позабавим(кад већ имам слободног времена

) . . .
(31-12-2015, 12:34 AM)Бенито Пише: [ -> ]Бранке, искључиво читаоница НБС. Милослав је био крајем прошлог века.
. Милославе, значи да се може узети да је однос 1:10? Односи ли се то и за 41., дакле пре него што су Бећаревић, Грујичић и Јовановић провалили већину комунистичких илегалаца у Београду?
Био сам и ове године.

Мислим да може и за 1941.
(31-12-2015, 12:48 AM)Бранке Пише: [ -> ]Захваљујем обојици на одговору . . . 
Почео сам са прелиставањем предратне штампе у дигитализованим архивима народних библиотека,али штампа из ратног периода је баш оскудна(а тај ме део највише интерсује) . . . сем љотићевског недељника "Српског народ"(који је прилично оскудан са информацијама,мада се и ту може наћи по нешто занимљиво),готово да нема ништа . . . па ћу морати мало озбиљније да се позабавим(кад већ имам слободног времена
) . . .
Јел знаш да је у то доба највише у ствари било четничких новина, негде 120-130? Међу којима једна дневна, а била је и једна радио станица, Радио Равна Гора.
Те новине су у Војним архиву.
(31-12-2015, 12:37 AM)luka.luke 1 Пише: [ -> ]Самарџићу имате ли макар приближне податке, колико су Срба побили Нијемци, Италијани, Мађари и Бугари, а колико комунисти, период 41-51?
Немци изгледа око 60.000.
Италијани, не знам, можда 1.000, 2.000.
Мађари можда 4-5.000.
Бугари око 10.000.
Албанци око 10.000.
Комунисти преко 100.000.
А највише хрватске формације (у чији састав су улазиле и муслиманске формација).
Како си сабирао ово за Швабе? Требало би да је више. И за црвендаћ би требало да је више. Што нема Ратка? Одличан му је текст у вези Михаила Букилића у Блицу.