хахах а нисам се сјетио, већ сам код Банета Гајића видио погрешно потписану фотографију, гдје је Дража са куриром а пише да је Дража са њемачким заробљеником

(31-10-2016, 12:59 AM)Милослав Самарџић Пише: [ -> ]Како није, када је оборио више ''штука'', него оне њега? Имао је боље маневарске способности за ваздушне борбе, то пишу и стручни часописи.
Штуке нису ловачки авиони, већ бомбардери.
(31-10-2016, 12:59 AM)Милослав Самарџић Пише: [ -> ]Како није, када је оборио више ''штука'', него оне њега? Имао је боље маневарске способности за ваздушне борбе, то пишу и стручни часописи.
Од победа које су пријављене и потврђене на ИК-3, пријављена је једна на Штуки али није потврђена, као и неколико на Ме-109 које такође нису потврђене. Са друге стране, победе над Ме-110 и бомбардерима јесу вероватне.
ИК-3 јесте имао боље маневарске способности од Ме-109, али је имао слабији мотор и самим тим спорији. Зато је једина шанса да добију у борби била ако пилот месера погреши и упусти се у борбу.
Са јачим мотором би свакако био бољи, али то је било тешко да се набави.
(31-10-2016, 11:19 AM)Громовник Пише: [ -> ] (31-10-2016, 12:59 AM)Милослав Самарџић Пише: [ -> ]Како није, када је оборио више ''штука'', него оне њега? Имао је боље маневарске способности за ваздушне борбе, то пишу и стручни часописи.
Штуке нису ловачки авиони, већ бомбардери.
Да, бомбардер, мислио сам на ''месершмит'', од њега је ИК-3 имао боље маневарске способности.
(31-10-2016, 11:44 AM)ватхра Пише: [ -> ] (31-10-2016, 12:59 AM)Милослав Самарџић Пише: [ -> ]Како није, када је оборио више ''штука'', него оне њега? Имао је боље маневарске способности за ваздушне борбе, то пишу и стручни часописи.
Од победа које су пријављене и потврђене на ИК-3, пријављена је једна на Штуки али није потврђена, као и неколико на Ме-109 које такође нису потврђене. Са друге стране, победе над Ме-110 и бомбардерима јесу вероватне.
ИК-3 јесте имао боље маневарске способности од Ме-109, али је имао слабији мотор и самим тим спорији. Зато је једина шанса да добију у борби била ако пилот месера погреши и упусти се у борбу.
Са јачим мотором би свакако био бољи, али то је било тешко да се набави.
Увек дајете предност немачки изворима. Нису ни они свето писио, све мора да се сравњава.
Био је у Војноисторијском гласнику пре десетак година чланак о авио-индустрији у Србији пре рата. Да, фабрика ''Рогожарски'' је имала мали капацитет, али било је и доста већих фабрика. Колико се сећам, мотори су прављени у Раковици.
Како год, поента је да је краљевска много боље стајала у односу на немачку авијацију, него социјалистичка Југославија у односу на рецимо амерички Ф-15.
Самарџићу,
не знам који извори наводе да је ИК-3 био бржи од Ме-109Е, ако можете да ме просветлите.
Већ сам навео да би са јачим мотором разлика била далеко мања, али набавка јачег мотора је била тешка, а занимљиво да је и приликом развоја југословенских млазњака то и даље представљао проблем.
Развој млазних авиона је потпуно другачија прича него што је била пре рата. Погледајте ко је све правио ловачке авионе пре рата, и то сасвим пристојне - Југославија, Румунија, Чехословачка, Пољска, Швајцарска, Шведска... поред велесила Немачке, СССР, Енглеске и Француске.
Данас је пројектовање новог ловца попут Ф-15 огроман пројекат који сам велесиле могу да изгурају. Остале земље морају да добију део технологије, да би делимично направили свој дизајн.
Нисам написао да је био бржи, већ да је имао боље маневарске способности. А просветљење на тему да ли је бољи социјализам или демократија - тешко.
(01-11-2016, 03:14 AM)Филип Пише: [ -> ]ПП.
Ево имам 7 ПП тренутно, видећу сутра да нађем времена.
Гдине битно је барем, мени...
(01-11-2016, 03:14 AM)Милослав Самарџић Пише: [ -> ]Нисам написао да је био бржи, већ да је имао боље маневарске способности.
Слажемо се да је ИК-3 био покретљивији, међутим пошто је Ме-109 био значајно бржи, увек је могао да напусти борбу и да се врати у условима који њему одговарају. Једини начин да ИК-3 добије борбу је да пилот Ме-109 направи грешку и упусти се у борбу. О томе се ради.
Са јачим мотором је већ друга прича.
(30-10-2016, 12:24 PM)Милослав Самарџић Пише: [ -> ]Шта ти је комунизам:
''Ми смо о далеко неуспjешниjим пилотима, Фрањи Клузу и Рудиjу Чаjавецу знали готово све, а о хероjима шестоаприлског неба над Београдом – готово ништа.''
али важнији су овде подаци о ИК-3, домаћем авиону који је био бољи од немачких авиона. То показује колико је капиталистичка Југославија била надмоћнија од социјалистичке.
" Ovaj Ljubušak, letačku školu završio je u Pančevu 1937. godine. Neki izvori govore da se radilo o prilično nedisciplinovanom kadetu koji nije poštovao autoritete. I danas se stariji Ljubušaci sjećaju priča da je njihov sugrađanin sa školskim avionom proletio ispod mostarskog Starog mosta i tako zaradio kaznu zbog svog avanturizma."
И ово су пођонили у Партизанској ескадрили, чини ми се да је Љубиша Самарџић глумио тог пилота
Самарџићу,
ова слика је у вашој галерији потписана са:
”Босна, крајем 1944. године. Капетан Урош Шуштерич из Љубљане са члановима америчке војне мисије пуковника Мекдауела. У десном горњем углу је Шуштерич по изласку са робије, 1946. године”
Ови на слици не личе ни на Американце ни на четнике, већ на Британце и партизане.
О чему се ту ради?
Шуштерич има ту слику и он ми је дао и слику и потпис. Он седи у средини као преводилац.