Да ли неко нешто зна о борбама које су се водиле у селу Стубал код Врњачке Бање, између кога су се водиле и да ли их је уопште и било?
Ту је била опсада Краљева против Немаца 1941. После, можда су и то село захватале немачке потере против Трифуновића и Васића, јер је село на левој обали Западне Мораве. И онда октобра 1944, био је покушај опсаде Немаца у КВ, уз мање борбе, па најзад опет мање борбе, сада против партизана, у повлачењу четника на запад.
(28-03-2017, 04:55 PM)Мргуд Пише: [ -> ]https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t...e=59666EEE
Да ли је ово за иста Чичин цитат или је нека новокомпоновaна прича?
Твој фајл не може да се отвори. Поставио сам опет.
Овога нема у завршној речи. Вероватно је овај цитат из истог извора као и онај за ,, изрода Калабића ".
Нема у стенограму (оригиналном).
На који начин су комунисти освојили Власеницу 1943. од усташа? Мислим да је јун био.
Преговори или права борба? Не знам, нисам наводио тај пример. Било је и једног и другог.
"Прва пролетерска и Прва и Друга војвођанска НОУ бригада нападом у ноћи између 25. и 26. јуна 1943. године разбиле и већим делом уништиле посаду Власенице коју су сачињавале две бојне (батаљона) домобранског 15. пешадијске пуковније (пука) и два батаљона усташког 1. здруга (бригаде) (хрв. sdrug) и заузеле Власеницу. Остаци посаде, укупно 679 војника према извештају заповедника пуковније, спасили су се бекством у Дрињачу, већином без оружја. У борби је погинуо политички комесар 6. батаљона 1. пролетерске НОВ бригаде Анте Билобрк, народни херој."
Кажу да је било 1700 комуниста против 3000 усташа, и да је мртво и заробљено 1500 усташа.
Извор је монографија о 1.прол.бригаде као и зборник те и војвођ бригаде
И све то, онако исцрпљени, након Неретве и Сутјеске. Ја не знам ко у ово може да поверује.
Miloslave da li nešto znaš o devetoro braće Pušević, navodno svi su poginuli u istom danu braneci srepske zbegove koji su se pod najezdom ustasa povlačili preko Drine u Srbiju. Majka im se zvala Stana. Da li ina nešto o tome opširnije objavljeno. Znam je par reči o tome bilo u Srpskoj Reči br. 2
svih devet su bili četnici
znam da ima pesma "Koso vo je dalo Jugoviće. Ravna gora braću Puševiće"...
Ћаскање је завршено
Јевђевић пише да је у Рогатичкој бригади био командир Раде Пушоња са шесторо браће. Један је погинуо раније на немачком тенку, а остали сви у једном дану, априла 1942, Источна Босна, Операција Трио. Они су били из општине соколовићке, можда је то Соколац. Свакако је потребно даље истраживање.