(08-07-2016, 05:12 PM)ватхра Пише: [ -> ]Страна 390, ”Зворник после жилаве борве зазузет од стране 370 пука и тенкова. К-дант 370 пука и ађутант тешко рањени. Плен до сада 370 пушака. Непријатељ се повукао на југ, гоњење у току.”
Страна 391, наводе губитке 369 при заузимању Зворника
То се односи на борбе и губитке у широј околини Зворника, а не у самом Зворнику, и то не само на дан уласка Немаца у град већ и сутрадан. У тексту јасно наводим да су се комунисти повукли из града пре доласка Немаца.
То се види и из овог извештаја о губицима на 391. страни: "Губици при борби
око Зворника 8. и 9.7: 8 мртвих, 64 рањена, 2 нестала. Непријатељ: 104 мртва, 6 митр., 400 пушака, заплијењене веће количине муниције и експлозивног материјала."
А то изричито стоји и у овом домобранском извештају на стр. 554, на који сам се позвао: "8.VII. Њемачки тенковски диелови са диеловима своје пјешадије, те са прикупљеним диеловима VI. бојне Домдо пуковније, усташким и домобранским диеловима поновно су заузели Зворник,
гдје су се већ комунисти били повукли. Непријатељ у јачини око 1000 људи повлачи се са црте Калудран — Клиса у правцу Поточани и Хајвази са намјером да нападне и пресјече пут Тузла—Зворник."
А што се тиче ова два усташка извештаја, њих нисам цитирао, не да би нешто прећутао, већ зато што су безвредни. Сви су исто конципирани, кад год усташе изгубе неко место - били смо малобројнији, слабије наоружани, али смо се јуначки борили док нисмо најзад поклекли, па онда следе астрономске цифре о сопственим и непријатељским губицима, које су увек заокружене (100, 200, 300...). Па су овде још убројали у губитке и грађане, легионаре (којих није било у месту), ове и оне, да тотално забашуре слику.
Зато сам се позвао на домобрански документ који су писали професионални војници, где се без тих силних придева описује борба и наводе губици, за које не тврдим да су дефинитивни, али су сигурно приближни.
Све у свему, не знам шта мислиш да сам овде другачије представио него што је било (а и зашто би)?