(29-01-2020, 07:06 PM)Константин Миловановић Пише: [ -> ] (29-01-2020, 03:35 PM)Александар Динчић Пише: [ -> ] (29-01-2020, 09:16 AM)Константин Миловановић Пише: [ -> ]Нигде не могу да нађем ко је тај Британац којег је наводно предао Немцима.Јозу Томашевићу ништа не треба веровати.
Кристи Лоренс, капетан по чину. Ухапсио га је са једним српским официром у Јошаничкој Бањи.
Шта је после било са њим?
Кристи Лоренс је јуна 1941. као британски капетан заробљен у Грчкој.Немци су желели да га транспортују у Немачку у логор, али је током проласка кроз Србију успео да им побегне.Четници су га скривали.После рата(1946) је објавио своја сећања током рата где је навео да су га јуна 1942. четници Машана Ђуровића предали Немцима, а ови га транспортовали у Немачку.Сад, да ли је то истина или не, не знам.Можда није разликовао четнике од недићеваца или љотићеваца...
Нацрнио је Кесеровића горе него партизани.
Верујем да је функционисао већину времена самостално и да је зато био непоуздан елемент, али не верујем да је одговоран за пљачке и предају тог Британца.Видим да су се та Лоренсова сећања први пут објавила у једној комунистичкој књизи "Дража Михаиловић између Британаца и Немаца"...
Тај Енглез је, по бегу из воза, био код Аврама Петронијевића у одреду недефинисаног карактера на Голији, у пролеће-лето 41. После се свашта издогађало, требало би књигу да пишем, а не поруку. Углавном, Машан је номинално био легализован, али је цвиковао од Драже који је био на Голији и имао већ добар број четника и официра. Чим је Дража отишао за Нову Варош и Црну Гору, Машан је ударио на Цветића. Тада је и ћапио тог Енглеза и у Рашки га предао Немцима.
Нема ту шта да верујеш или не верујеш, то десет разнородних извора потврђују.
Не, Бенито. Прво је био код четовође села Витановца код Краљева, па је дошао у везу са Гордићем у Љубостињи, па са владиком, па са генералом Новаковићем, па са Радојевићем и најзад Кесеровићем. Међутим, када су нападали устаници Краљево, ставио је звезду петокраку на капи и из Сталаћког четничког одреда прешао у одредо Павла Јакшића, тј. у Краљевачки партизански одред. По његовом мишљењу, тамо је била права војска. После, када се тај одред распао, прешао код Кесеровића, повукао се с њим и страшно га оцрнио и као команданта и као човека. По мени, врло мутан лик из периода 1941-1942. Уствари, ја мислим да је он био један од бројних који је инфилтрирао партизане код Кесеровића. Тројица су због покушаја атентата била ухваћена и стрељана. И Дража је био резервисан према њему, чим га је први пут видео.
Колонијални официр а петокрака на капи. Па то стварно могу само они и нико други. О Лоренсу се може отворити посебна тема.
Ок, али без обзира, предао га је Машан Немцима. То је било упитно, а у ствари је неупитно.

Мислим да му је само учинио услугу, да не скита више по Србији и прави смутње. Ионако су Немци све савезничке официре транспортовали у заробљеничке логоре. Док су, на пример, исто тако тројицу припадника УК, Бугари, стрељали на лицу места.
Да ли је Машан имао титулу војводе? И да ли је тачно да су Немци заједно са Лоренсом заробили и једног четника?
(30-01-2020, 12:03 PM)Александар Динчић Пише: [ -> ]После, када се тај одред распао, прешао код Кесеровића, повукао се с њим и страшно га оцрнио и као команданта и као човека.
Оцрнио је и Дражу, каже да је изгледао као старац кад га је срео и деловао изгубљено у простору и времену.
(30-01-2020, 04:53 PM)Николај Пише: [ -> ] (30-01-2020, 12:03 PM)Александар Динчић Пише: [ -> ]После, када се тај одред распао, прешао код Кесеровића, повукао се с њим и страшно га оцрнио и као команданта и као човека.
Оцрнио је и Дражу, каже да је изгледао као старац кад га је срео и деловао изгубљено у простору и времену.
Јесте, и њега. Одавно сам читао његове мемоаре. Сећам се да му је било много тешко када је чуо да је Милоје Закић погинуо код Куршумлије.
(30-01-2020, 04:22 PM)Филип Ђукић Пише: [ -> ]Да ли је Машан имао титулу војводе? И да ли је тачно да су Немци заједно са Лоренсом заробили и једног четника?
Јесте, био је војвода. Није војник већ официр - капетан Павле Цветковић, курир потпуковника Милутина Радојевића. Јел зна неко судбину овог српског официра? Лоренс је пребачен у Офлаг, а Цветковић у Стриј (Пољска).